“Wetsvoorstel Senaat is aanval op stakingsrecht”

Trein Brussel-Noord
FacebooktwitterFacebooktwitter

Op dinsdag 2 april lanceerde de Senaat een wetsvoorstel om wilde stakingen bij overheidsbedrijven te verbieden. Met dit voorstel negeert de wetgever bestaande afspraken op niveau van de betrokken bedrijven. “Dit is in essentie een aanval op het stakingsrecht zelf”, volgens de vakbonden.

Het wetsvoorstel werd geschreven door François Belot (MR), aangevuld met amendementen door Nele Lijnen (Open VLD) en Etienne Schouppe (CD&V). Het raakte in de Senaatscommissie met een wisselmeerderheid goedgekeurd. Regeringspartijen Sp.a en PS stemden tegen. N-VA stemde voor.

In de beheersovereenkomst zou de mogelijkheid van financiële sancties bij wilde stakingen opgenomen worden.

Hoewel het wetsvoorstel dat in de Senaat wordt besproken alle autonome overheidsbedrijven betreft, is het duidelijk dat dit voorstel in hoofdzaak gericht is tegen het personeel en de vakbonden van de NMBS.

Er bestaan echter reeds afspraken met de directie sinds 2008, die in 2013 nog werden geëvalueerd en aangepast – op vraag van de regering. Dit houdt in dat stakingen minstens 8 werkdagen op voorhand worden aangekondigd, wat langer is dan in andere sectoren, reageren de vakbonden. Bij bpost en Belgacom bestaan gelijkaardige afspraken.

Incidenten

Jean-Pierre Goossens van de socialistische vakbond ACOD-Spoor wijst erop dat wilde stakingen slechts een zeer klein deel van het totaal uitmaken. “Het gaat bovendien 9 op de 10 keer over kleine lokale acties, na gewelddadige incidenten. Dergelijke spontane werkonderbrekingen zijn bijna niet te vermijden. De beste remedie is werken aan de oorzaken van de onveiligheid. Daar varen reiziger en treinpersoneel het best bij.”

“De betrokken partijen zouden er beter aan doen de oorzaak van deze werkonderbrekingen aan te pakken – in het geval van de NMBS en De Lijn: onveiligheid op de trein, tram en bus. Dat vraagt om het inzetten van meer mensen en middelen, twee elementen waarop de voorbije jaren flink is bespaard”, aldus Goossens.

Het is zo goed als onmogelijk dat dit voorstel nog goedgekeurd geraakt voor de ontbinding van het parlement die aan de verkiezingen voorafgaat. Dat weten de betrokken politici.

“De indiening van dit voorstel is bedoeld om van het stakingsrecht een thema te maken in de verkiezingen”, zegt Luc Piens van ACV-Transcom-Spoor

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.