Hooggerechtshof VS vonnist tegen vervuiling koolsteencentrales

FacebooktwitterFacebooktwitter

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft beslist dat de federale overheid wel degelijk luchtvervuiling door steenkoolcentrales aan banden mag leggen.

Alles draait om de bevoegdheden van het Amerikaanse milieuagentschap (EPA). Dat had in 2011 de strijd aangebonden tegen de vervuiling door steenkoolcentrales. Door de wind raakten hun uitstoot, van bijvoorbeeld zwaveldioxide en stikstofoxide, over de grenzen van de deelstaten.

Grote stroomproducenten en staten als Texas en Ohio hadden echter een proces aangespannen tegen de nieuwe regels en in 2012 werd het agentschap teruggefloten door een lagere rechtbank. De juridische veldslag werd uiteindelijk gehouden tot in het Hooggerechtshof, dat gisteren het EPA in het gelijk stelde. De regels van het agentschap zijn volgens het Hof “toelaatbaar, werkbaar en eerlijk”.

Levensreddend

Door die beslissing zullen ongeveer duizend centrales in de VS hun uitstoot moeten aanpassen aan de regels. Het vonnis is goed nieuws voor deelstaten zoals Connecticut, waar meer dan negentig procent van de luchtvervuiling afkomstig is uit andere staten.

Milieu- en gezondheidsorganisaties juichen het vonnis toe. De Amerikaanse Longvereniging noemde het “levensreddend”, de Natural Resources Defence Council (NRDC) noemde het “schitterend nieuws voor de miljoenen mensen die met ernstige gezondheidsproblemen kampen door roet en smog van elektriciteitscentrales in andere staten”. Volgens de NRDC zullen de regels duizenden vroegtijdige overlijdens vermijden en miljarden dollars aan gezondheidskosten uitsparen.

Momentum

In juni komt het EPA naar alle verwachting met nieuwe regels om de luchtvervuiling aan banden te leggen en door dit vonnis staat het agentschap juridisch heel wat sterker. “Het is een grote overwinning voor het agentschap en dat gaat niet enkel over de regels uit 2011”, zegt Jody Freeman, hoogleraar Milieurecht aan de universiteit van Harvard in de krant New York Times. “Het schetst een kader, en het creëert een momentum voor wat nog gaat komen.”

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.