Seattle verhoogt minimumloon tot 15 dollar

Seattle verhoogd minimumloon
FacebooktwitterFacebooktwitter

De burgemeester van de Amerikaanse stad Seattle wil het verplichte minimumuurloon op 15 dollar (10,8 euro) leggen, het dubbele van het federale minimumloon.

De staat Washington1 had reeds het hoogste minimumloon van de VS, met 9,32 dollar bruto per uur (6,7 euro). Burgemeester Ed Murray van de stad Seattle wil daar nu 15 dollar van maken (10,8 euro). Het zijn vooral werknemers in laagbetaalde en ongeschoolde jobs die hiervan zullen genieten: kuispersoneel, werknemers van fastfoodketens, horecapersoneel.

Dit is een reactie op de succesvolle kiescampagne van Kshama Sawant, die voor het eerst met een openlijk socialistisch politiek programma een zetel won in de gemeenteraad van de stad, een nationale primeur. Ze versloeg daarvoor de zetelende Democraat. Tevens had ze campagne gevoerd voor een referendum tijdens de gemeenteraadsverkiezingen voor een verplicht minimumloon in de stad van 15 dollar.

Republikeinen en conservatieve economen hebben het voorstel reeds zwaar bekritiseerd met traditionele argumenten. “Hogere minimumlonen gaan laagbetaalde banen uitroeien, omdat kleine ondernemers dan hun zaak gaan sluiten”, volgens de Amerikaanse Kamer van Koophandel.

Compensatie

Op federaal niveau bestaat er op dit ogenblik een wet die het toelaatbare minimum op 7,25 dollar legt (5,2 euro), de Fair Labor Standards Act van 1938. Die wet legt ook een 44-uren arbeidsweek op, compensatie voor overuren en een verbod op kinderarbeid. Staten en lagere overheden mogen daar niet onder gaan. In de praktijk loopt een en anders echter geregeld mis. Via allerlei regels wordt die federale verplichting omzeild.

Zo mogen restaurantuitbaters (ketens en zelfstandigen) in sommige staten hun personeel tot slechts 2,13 dollar per uur betalen (1,5 euro), op voorwaarde dat ze gemiddeld meer verdienen dan het federale miniumloon met de tips die ze van klanten krijgen.

Om het minimumloon aan te passen aan de inflatie sinds 1975 zou het uurloon echter op 22 dollar moeten staan (15,8 euro). Sindsdien hebben Amerikaanse werknemers dus steeds aan koopkracht ingeboet. De economische crisis sinds 2008 heeft met andere woorden een bestaande situatie alleen maar verergerd.

Trend

De stad Seattle is een van de eerste lokale overheden die nu tegen die trend ingaan. 15 dollar is het dubbele van het federale minimumloon. Volgens de grootte van de betrokken bedrijven zal de gemeentewet geleidelijk worden ingevoerd over een periode van maximum zeven jaar. Bedrijven mogen eerst drie jaar wachten met enige aanpassing van de lonen.

Volgens Kshama Sawant is het onaanvaardbaar dat over deze loonaanpassing zo lang moet worden gedan. De lonen van de topmanagers blijven ondertussen dezelfde. Waarom moeten hun arbeiders één dag langer in armoede leven en werken?

Een uurloon van 7,5 dollar per uur, komt voor een persoon die 22 dagen werkt, 8 uur per dag neer op een maandloon van 1.320 dollar bruto (951 euro).

1 De deelstaat Washington ligt in het noordwesten van de VS aan de kust van de Stille Oceaan. De Amerikaanse hoofdstad Washington, DC, ligt aan de overkant van het land in het oosten aan de kust van de Atlantische Oceaan. Seattle is niet de hoofdstad, wel de grootste stad van de staat Washington met 635.000 inwoners.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.