Fan van Noam Chomsky in het Witte Huis?

Fighting chomskys
FacebooktwitterFacebooktwitter

Er zit blijkbaar een geheime fan van Noam Chomsky in het Witte Huis …

Elk jaar geeft de Amerikaanse president een diner voor de perscorrespondenten van het Witte Huis – de journalisten die een accreditatie krijgen voor het bijwonen van persconferenties van de president of zijn medewerkers. Het is een traditie dat de president dan een korte ironische toespraak geeft, waarin hij zichzelf niet al te ernstig neemt. Hij steekt daar ook de draak met andere politici, met journalisten en met de grote media.

Het is allemaal zeer uitgekiend. Er wordt een heel team schrijvers op gezet. Een en ander blijft echter wel netjes, echte controverse of al te bijtende kritiek hoef je niet te verwachten. Obama verstaat bovendien als geen ander de kunst om spontaan over te komen.

Op een bepaald ogenblik (ongeveer vijftien minuten ver in zijn toespraak) begint hij te mijmeren over zijn leven na het presidentschap, binnen een goede twee jaar. Hij denkt al na over zijn ‘legacy’, zijn erfenis en voelt zich zeer geëerd door het feit dat Emmanuel Rahm, zijn allereerste kabinetschef in 2009 en huidig burgemeester van Chicago, beslist heeft een lagere school in de stad naar hem te noemen.

Dat Rahm ook de man is die het openbaar onderwijs in Chicago zwaar inkrimpt en wil uitverkopen aan de privé-sector, is daarbij niet echt relevant voor Obama. Hij vindt de eer in ieder geval ‘very humbling’. Even een ernstig moment, waarna de satire doorgaat.

Zelfs de Republikeinen willen hem nu blijkbaar die eer van een school met zijn naam gunnen. Rick Perry, gouverneur van Texas, zou eveneens een school naar hem genoemd hebben. Vervolgens krijgt de zaal een foto te zien van die school:

Lagere school ‘Razende Socialist’. Thuis van de “Strijdende Chomsky’s”. Dinsdag taartenverkoop. Alle opbrengsten zullen gelijk verdeeld worden.’

Het publiek in de zaal weet de parodie best te pruimen. Blijkbaar weet iedereen daar goed wie Chomsky is. Dat is enigszins bevreemdend, gezien het feit dat de echte Chomsky zo goed als geen toegang heeft tot diezelfde media. Obama kent hem blijkbaar ook. Hij heeft immers deze parodie op voorhand te zien gekregen en goedgekeurd. Hij weet dus dat de ironie begrepen wordt door zijn hoogstaand publiek.

Zit er een geheime fan van Noam Chomsky bij het personeel van het Witte Huis?

De volledige toespraak van Obama

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.