Reinigingsmiddel Deepwater Horizon jaren giftig voor leefmilieu

Onderzoeker Helen White houdt een rotssteen vast met olieafzetting op een strand aan de Golf van Mexico

Onderzoeker Helen White houdt een rotssteen vast met olieafzetting op een strand aan de Golf van Mexico (Foto Mike McNulty/Woods Hole Oceanographic Institution)

FacebooktwitterFacebooktwitter

De oplosmiddelen die door oliebedrijf BP gebruikt werden om de olie op te lossen na de ramp met het boorplatform Deepwater Horizon in 2010, blijken hardnekkiger dan gedacht. Uit onderzoek blijkt dat ze nog steeds aanwezig zijn in de Golf van Mexico.

Bij de ramp van 2010 kwam 794 miljoen liter olie in zee terecht. In een poging om te vermijden dat die olie op de kust terecht kwam, sproeide BP 6,9 miljoen liter oplosmiddelen op de olie. Daarbij werd onder meer het oplosmiddel DOSS gebruikt, dat de vorming van grote olievlekken verhindert, en waarvan werd aangenomen dat het snel zou afbreken in het zeewater.

Onderzoek van het Haverford College en Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) komt echter tot een heel andere vaststelling: vier jaar na de ramp is DOSS nog steeds aanwezig in het zeewater, vaak in verbindingen met olie.

“We stelden vast dat DOSS persistent aanwezig blijft in variabele hoeveelheden in de diepzeekoralen en op de kusten van de Golf van Mexico tot 45 maanden na het lek”, zegt Helen White, hoogleraar chemie aan het Haverford College. “De studie toont aan dat het oplosmiddel, waarvan gedacht werd dat het snel zou afbreken, verbonden blijft met de olie en tot vier jaar in het leefmilieu kan blijven doorwerken.”

Onverwachte persistente giftigheid

Deepwater HorizonUit eerder onderzoek was al gebleken dat de middelen op grote diepte traag afbreken. Dat hadden de onderzoekers wel verwacht. “De diepzee is koud en donker en daar gebeurt de afbraak dus erg traag”, zegt medeauteur van de studie Elizabeth Kujawinski. “Deze vaststellingen zijn interessant omdat ook het zand op de stranden nog sporen van DOSS vertoont. Dat is onverwacht.”

De wetenschappers kunnen niet zeggen wat de gevolgen voor het leefmilieu en voor de omwonenden zijn. “Dat is erg moeilijk te zeggen, omdat we niet weten hoe giftig de stof is. Het Amerikaanse milieuagentschap EPA heeft giftige concentraties vastgesteld in het grondwater, maar de giftigheid van DOSS in andere omgevingen, zoals in afzettingen of in zand is niet bekend”, zegt White.

Dispersant from Deepwater Horizon Spill Found to Persist in the Environment

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.