Tienduizend vreedzame betogers voor Gaza in Brussel laten zich niet provoceren

Tienduizend vreedzame betogers samen in Brussel om vrede en rechtvaardigheid te eisen voor Gaza en Palestina
FacebooktwitterFacebooktwitter

Op zondag 27 juli 2014 kwamen meer dan tienduizend vreedzame betogers samen in Brussel om andermaal vrede en rechtvaardigheid te eisen voor Gaza en Palestina. Zij lieten zich niet misleiden door een klein groepje provocerende heethoofden met een andere agenda.

Op dezelfde dag van deze betoging heeft het Israëlisch leger meer dan 1000 doden op zijn geweten, zonder dat de wil van het Palestijnse volk om zich te verzetten tegen vijftig jaar bezetting en kolonisatie werd gebroken.

Voor deze betoging hadden meer dan vijftig organisaties opgeroepen waaronder 11.11.11, ABVV, ACV, ECOLO, ACW, PVDA en talloze andere organisaties voor solidariteit met Palestina. Ook de Union des Progressistes Juifs de Belgique (UPJB) nam deel aan de betoging.

Gérard Preszow is lid van de UPJB: “Ik ben hier als Jood, als linkse Jood, om aan te klagen dat Israël niet de stem is van alle Joden ter wereld, om te protesteren tegen de bezetting en tegen de gruwelijke misdaden die Israël voor het ogenblik begaat in Gaza. Niet in onze naam! Pas en notre nom.”

Heel wat jonge gezinnen met kinderen riepen mee de talrijke slogans voor steun aan Palestina. Ook veel jongeren met Palestijnse vlaggen en slogans voor een economische boycot van Israël. De betoging startte om 14.15 en verliep zonder problemen.

Provocaties

Een aantal heethoofden, ongeveer een zestigtal, lieten zich provoceren door personen die verdacht veel ervaring bleken te hebben in het opjutten van jongeren. Op een bepaald ogenblik, ter hoogte van de Kruidtuin, liepen zij vooruit op de betoging en begonnen met Arabische spandoeken te zwaaien en Israëlische vlaggen in brand te steken.

De eigen ordehandhavers van de betoging beslisten onmiddellijk de betoging stil te leggen en afstand te houden. Zij riepen zelf de politie op, die vervolgens de provocerende groep wist te isoleren, waarbij enkele rake klappen vielen. Na een oponthoud van ongeveer een half uur kon de betoging vreedzaam zijn traject verder zetten. De meeste betogers bleven er opvallend rustig bij.

Blijkbaar waren bij de eerste confrontatie niet alle provocateurs opgepakt, want op het einde van de betoging, toen betogers de weg naar huis aanvatten omstreeks 17.00 uur daagden een twintigtal gemaskerde jongeren de politie uit, ditmaal door stenen te gooien naar omstaande auto’s. Ongeveer 15 personen werden aangehouden en afgevoerd.

Persoonlijke getuigenis

Uw reporter ter plaatse kon de herrieschoppers aan het werk zien. Dit waren geen personen met goede intenties ten overstaan van de doelstellingen van de betoging. Hun ware bedoelingen bleken ondermeer uit volgende observatie. De herrieschoppers aan het begin van de betoging hielden het aanvankelijk bij roepen en tieren met gemaskerde gezichten. Op een verrassend gecoördineerde manier gingen ze over tot het verbranden van een Israëlische vlag, zodra alle cameraploegen aanwezig waren.

Media zijn blijkbaar niet langer observatoren van wat er gebeurt, maar zijn een vast onderdeel geworden van de actie. Agitatoren weten dat de meeste media veeleer aangetrokken worden door sensationele beelden, dan door een vreedzame groep mensen die samen opstappen. De berichtgeving was dan ook voorspelbaar: ‘evenwichtige’ berichtgeving over vreedzame betogers én gewelddadige herrieschoppers. Dat die herrieschoppers minder dan één procent uitmaakten van deze actie en de richtlijnen van de eigen ordehandhaving van de organisatoren niet volgden, werd evenwel niet vermeld.

De organisatoren van deze betoging kunnen al met al tevreden zijn. Een demonstratie in goede banen leiden over een gevoelig en beladen thema en waaraan meer dan zesduizend mensen deelnemen is geen evidentie. De incidenten tijdens en na de betoging zijn echter een ernstige waarschuwing. De tegenstanders van de Palestijnse zaak zijn fanatiek en zullen niet aarzelen verder te zoeken naar middelen en acties om pro-Palestijnse acties in de komende dagen te discrediteren.

Volgende betogingen zullen onvermijdelijk een veel omvangrijkere en strakker geregisseerde eigen ordehandhaving nodig hebben.

Tienduizend vreedzame betogers samen in Brussel om vrede en rechtvaardigheid te eisen voor Gaza en Palestina
(foto DeWereldMorgen.Be/Lode Vanoost)
Tienduizend vreedzame betogers samen in Brussel om vrede en rechtvaardigheid te eisen voor Gaza en Palestina
(foto DeWereldMorgen.Be/Lode Vanoost)
Tienduizend vreedzame betogers samen in Brussel om vrede en rechtvaardigheid te eisen voor Gaza en Palestina
(foto DeWereldMorgen.Be/Lode Vanoost)
Tienduizend vreedzame betogers samen in Brussel om vrede en rechtvaardigheid te eisen voor Gaza en Palestina
Een vijftigtal agitatoren werden bij het begin van de betoging (onder ruime mediabelangstelling) door de politie in toom gehouden … (foto DeWereldMorgen.Be/Lode Vanoost)
Tienduizend vreedzame betogers samen in Brussel om vrede en rechtvaardigheid te eisen voor Gaza en Palestina
… waarna de vreedzame betoging zijn weg kon verder zetten (foto DeWereldMorgen.Be/Lode Vanoost)
Tienduizend vreedzame betogers samen in Brussel om vrede en rechtvaardigheid te eisen voor Gaza en Palestina
(foto DeWereldMorgen.be/Mediactivista!)
Tienduizend vreedzame betogers samen in Brussel om vrede en rechtvaardigheid te eisen voor Gaza en Palestina
(foto DeWereldMorgen.be/Mediactivista!)
Tienduizend vreedzame betogers samen in Brussel om vrede en rechtvaardigheid te eisen voor Gaza en Palestina
(foto DeWereldMorgen.be/Mediactivista!)
Tienduizend vreedzame betogers samen in Brussel om vrede en rechtvaardigheid te eisen voor Gaza en Palestina
(foto DeWereldMorgen.be/Mediactivista!)

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.