Joodse oproep voor #GazaNames

FacebooktwitterFacebooktwitter

De Joods-Amerikaanse organisatie Jewish Voice For Peace lanceert een videoboodschap, waarin bekende personen de naam van een gestorven inwoner van Gaza voor zich houden. De organisatie vraagt iedereen zijn foto toe te voegen.

Angela Davis, Desmond Tutu en vele anderen steunen Gaza (foto http://freedom4palestine.org/) (klik op rechterpijl voor meer foto's)

Een moeder herdenkt een jonge moeder-in-spe (foto http://freedom4palestine.org/)

(http://freedom4palestine.org/)

Een Amerikaans vakbondsactivist is solidair met Gaza(http://freedom4palestine.org/)

Vier jongetjes speelden voetbal op het strand ...(http://freedom4palestine.org/)

De Joods-Amerikaanse organisatie Jewish Voice for Peace roept iedere sympathisant van de bevolking van Gaza op om een foto van jezelf te maken met de naam van een slachtoffer en haar/zijn leeftijd.

Een aantal persoonlijkheden hebben de stap al gezet, waaronder Angela Davis, Desmond Tutu, Gloria Steinem, Ken Loach, Naomi Klein, Rigoberta Menchu en Roger Waters. De videoboodschap waarin ze de actie toelichten met een aantal reeds genomen foto’s vind je onderaan dit artikel.

Jewish Voices For Peace is een initiatief van Joods-Amerikaanse activisten die vanuit hun Joodse tradities ijveren voor vrede, sociale rechtvaardigheid en mensenrechten. Voor Palestina en Israël ijveren zij voor:

  • een Amerikaans buitenlands beleid gebaseerd op vrede, democratie, mensenrechten en repsect voor het internationaal recht;
  • een einde aan de bezetting van de Westelijke Jordaanoever, Gaza en Oost-Jeruzalem;
  • een oplossing voor het Palestijns vluchtelingenprobleem in overeenstemming met de principes van het internationaal recht;
  • een einde aan het geweld tegen burgers;
  • vrede onder de volkeren van het Midden-Oosten.

De initiatiefnemers vatten het conflict als volgt samen:

Zeven jaar reeds leeft de bevolking van Gaza onder een illegale Israëlische belegering met vernietigende beperkingen voor de bewegingsvrijheid voor de toevoer van voedsel, brandstof en andere kritische benodigdheden.

Sinds 2008 heeft Israël 3 grootschalige militaire aanvallen op Gaza uitgevoerd met F-16 gevechtsvliegtuigen, Apache-helicopters en in 2008-2009 met witte fosforbommen. Hamas heeft daarop gereageerd met inferieure wapens, door raketten af te vuren op Israël.

“Wij zijn de vele Amerikaanse Joden die aan de Amerikaanse en Israëlische regering zeggen: ‘Niet in onze naam’.”

Sinds die eerste aanval zijn 2.592 Palestijnen en 61 Israëli’s omgekomen. Duizenden anderen werden gewond en verminkt voor het leven. De overgrote meerderheid van de slachtoffers zijn Palestijnse burgers, vooral vrouwen en kinderen.

Palestijnen hebben geleden onder statenloosheid, bezetting, onteigening en ontzegging van basisrechten, terwijl Israël voortdurend meer en meer heeft genomen van hun land en hun vrijheid.

Alternatieve informatie

Jewish Voice for Peace roept de wereldbevolking op zich te informeren bij andere bronnen dan de grote persagentschappen en de traditionele media zoals:

Je kan je foto toevoegen via deze link. Al Jazeera heeft een lijst met de namen van alle doden tot 24 juli 2014.

Video van het project Freedom For Palestine #GazaNames:

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.