Argentinië keurt wet goed tegen aasgierfondsen

Argentijns president Cristina Fernández de Kirchner

Argentijns president Cristina Fernández de Kirchner (foto Presidencia de Argentina)

FacebooktwitterFacebooktwitter

Argentinië heeft een wet gestemd die de recente beslissing van het Amerikaanse gerecht naast zich neerlegt en geeft voorrang aan de afbetaling van zijn normale schulden in plaats van aan de aasgierfondsen.

Het Argentijnse parlement heeft donderdag 11 september een wet gestemd die de nationale schuld herschikt. Met deze wet legt Argentinië tevens de recente beslissing van een Amerikaanse rechtbank naast zich neer. Die had beslist dat Argentinië eerst al zijn schulden aan aasgierfondsen moet betalen, voor het land nog andere financiële transacties kan verrichten.

President Cristina Fernández de Kirchner verklaarde bij de ondertekening van de wet op zondag 14 september dat Argentinië wel degelijk al zijn schulden wil afbetalen, maar enkel de voorwaarden van het Amerikaanse gerecht naast zich neerlegt. Dat vonnis wil Argentinië verplichten eerst de zogenaamde aasgierfondsen te betalen vooraleer het land nog andere financiële transacties kan verrichten.

De wet werd versneld door Kamer en Senaat gejaagd om van kracht te zijn voor 30 september, wanneer het land opnieuw een afbetaling van 200 miljoen dollar moet vervullen aan die schuldeisers, waarmee het land wel een akkoord voor schuldherschikking heeft.

Dankzij de nieuwe wet kunnen deze schuldeisers hun schuldaandelen omzetten naar de Argentijnse bank Nación Fideicomisos zonder te moeten passeren langs de Amerikaanse bank New York Mellon, zodat het Amerikaanse gerecht er geen beslag op kan leggen. Tevens heeft Argentinië een akkoord gesloten met Frankrijk, waardoor schuldeisers hun financiële transacties ook via Franse banken kunnen verrichten.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.