Amnesty: politie en leger Nigeria folteren systematisch

Op internet circuleren expliciete fotos van folterpraktijken in Nigeria. Deze foto is er geen van. Dit zijn militairen op patrouille in de straten van Lagos

Op internet circuleren expliciete fotos van folterpraktijken in Nigeria. Deze foto is er geen van. Dit zijn militairen op patrouille in de straten van Lagos (foto omg.com.ng)

FacebooktwitterFacebooktwitter

In een rapport klaagt Amnesty International zware systematische folteringen aan door de ordestrijdkrachten in Nigeria. Die terreur beperlt zich niet tot aanhangers van Boko Haram, maar treft de volledige bevolking.

De politie en het leger in Nigeria folteren routinematig mannen, vrouwen en kinderen – van wie sommigen amper twaalf jaar oud zijn. Dit blijkt uit het rapport “Welcome to hell fire”: Torture and other ill-treatment in Nigeria. Het beschrijft hoe mensen tijdens grote razzia’s aangehouden en gefolterd worden om hen te straffen, om geld af te persen of om zogenaamde bekentenissen af te dwingen, zodat criminele zaken snel ‘opgelost’ kunnen worden.

“De folteringen in Nigeria beperken zich niet tot vermeende leden van Boko Haram. De omvang en de ernst van de praktijk schokken zelfs de meest geharde mensenrechtenwaarnemers,” meldt Lore Van Welden, woordvoerder van Amnesty International Vlaanderen.

Systematisch

Het rapport is het resultaat van honderden getuigenissen en bewijsmateriaal dat Amnesty International gedurende de afgelopen tien jaar verzameld heeft. Het toont aan dat de politie systematisch gebruikmaakt van folterkamers en dat het leger eveneens stelselmatig marteltechnieken toepast.

Verder brengt het rapport aan het licht dat veel gevangenen zonder contact met de buitenwereld worden vastgehouden en dus geen advocaten, familie, dokters of rechtbanken te zien krijgen. Het systematisch gebruik van foltering is ondertussen zo diep ingesleten bij de Nigeriaanse politie dat heel wat politiekantoren beschikken over een informele ‘Officer in Charge of Torture‘.

Politieagenten hanteren een gruwelijk arsenaal aan foltertechnieken waaronder het uittrekken van nagels en tanden, verstikking, elektroshocks en seksueel geweld. De 24-jarige Abosede vertelde aan Amnesty International hoe zij een permanent letsel overhoudt aan misselijkmakende marteltechnieken van de politie:

“Een vrouwelijke politieagent nam me mee naar een klein kamertje en verplichtte me om al mijn kleren uit te trekken. Ze spreidde mijn benen en spoot traangas in mijn vagina… Ik moest bekennen dat ik een gewapende overvaller was… Ik bloedde…Ik voel de pijn nog steeds in mijn baarmoeder.”

Ook kinderen worden gefolterd

Het leger maakt zich schuldig aan gelijkaardige schendingen van de mensenrechten. In hun zoektocht naar leden van Boko Haram hebben de militairen al duizenden mensen opgesloten en velen van hen gemarteld. De 15-jarige Mahmood uit de deelstaat Yobe werd samen met ongeveer 50 andere mensen, voornamelijk jongens tussen 13 tot 19 jaar, gearresteerd door soldaten.

Hij vertelde aan Amnesty hoe militairen hem gedurende drie weken vasthielden en hem regelmatig afranselden met de kolf van hun geweer en met stokken en machetes. Ze goten ook gesmolten plastic over zijn rug, lieten hem over gebroken flessen lopen en dwongen hem toe te kijken hoe andere gevangenen buitengerechtelijk werden terechtgesteld. Hij werd uiteindelijk vrijgelaten in april 2013.

Militairen in de staat Yobe arresteerden en sloegen zelfs een jongen van 12 jaar. Ze overgoten hem met alcohol, gingen op zijn lichaam staan en dwongen hem braaksel op te ruimen met zijn blote handen. Foltering kan in Nigeria op dergelijke grote schaal plaatsvinden omdat niemand aansprakelijk wordt gesteld.

De meeste aantijgingen van foltering tegen de Nigeriaanse veiligheidsdiensten worden niet grondig onderzocht en folteraars worden niet vervolgd. Wanneer er toch interne onderzoeken bij de politie of bij het leger worden gevoerd, dan worden de conclusies niet bekendgemaakt en de aanbevelingen zelden uitgevoerd. Van de honderden gevallen die Amnesty International onderzocht, werd geen enkel slachtoffer van foltering vergoed of schadeloos gesteld door de Nigeriaanse regering.

Het volledige rapport van Amnesty International: “Welcome to hell fire”: Torture and other ill-treatment in Nigeria

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.