Progressieve Joden boycotten Brussels Joods filmfestival

Gaza -13 juli2014
FacebooktwitterFacebooktwitter

De progressieve joodse organisatie Union des Progressistes Juifs de Belgique distantieert zich van het Brussels Jewish International Film Festival. UPJB wil zich niet associëren met instellingen die de bezetting en kolonisatie van Palestina goedkeuren.

De zestiende editie van het Brussels Jewish International Film Festival gaat door van 28 oktober tot 2 november 2014, met als thema ‘Samen onder dezelfde zon’. De Union des Progressistes Juifs de Belgique (UPJB – Unie van Progressieve Joden van België) wenst het festival niet te sponsoren omdat de organisatoren van het festival de ambassades van Israël en de VS als sponsor hebben aanvaard en de Palestijnse vertegenwoordiging in Brussel hebben geweigerd.

Aanvankelijk had de UPJB zijn medewerking toegezegd, omdat het festival pretendeerde ‘cinematografische werken te promoten die het samenleven tussen de volkeren die leven op het grondgebied van Israël/Palestina waarderen’. Over samenwerking met de ambassades van Israël en de VS hadden de organisatoren niet gerept.

De UPJB sluit zich aan bij de BDS-campagne die naar analogie met de strijd tegen de apartheid in Zuid-Afrika oproept om Israël te verplichten het internationaal recht toe te passen. De UPJB heeft in het verleden wel meermaals samengewerkt met Israëlische kunstenaars, intellectuelen en militairen, die het beleid van hun regering bekritiseerden. Volgens UPJB is de BDS-boycot op deze mensen niet van toepassing.

De BDS-campagne richt zich volgens de organisatie niet tegen individuele personen met de Israëlische nationaliteit, maar tegen alle personen en instellingen die de bezetting en kolonisering van Palestina uitvoeren en goedkeuren. Dat omvat volgens UPJB onder meer alle personen en instellingen die verantwoordelijk zijn voor de slachtpartijen tegen de bevolking van Gaza, de blokkade van Gaza, de kolonisatie van de Westelijke Jordaanoever en van Oost-Jeruzalem en de politieke repressie van de Palestijnse bevolking.

De deelname van de ambassade van Israël (en de VS) aan het Brussels Jewish International Film Festival verplicht UPJB om zich hier van te distantiëren. “Op geen enkele manier willen wij de indruk geven Israël als bezettende en koloniserende staat goed te keuren.”

De UPJB nam deel aan de betoging van 27 juli 2014 tegen de Israëlische aanval op de bevolking van Gaza

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.