Verdachte dood van journaliste in Turkije

Serena Shim, journaliste (1984-2014) aan een checkpoint in Bagdad in het begin van 2014

Serena Shim, journaliste (1984-2014) aan een checkpoint in Bagdad in het begin van 2014 (foto Facebook)

FacebooktwitterFacebooktwitter

In Turkije, bij de Syrische grens, is op 19 oktober 2014 de Libanees-Amerikaanse journaliste Serena Shim omgekomen in een verdacht auto-ongeval met een vrachtwagen, die vluchtmisdrijf pleegde. Enkele uren eerder had zij kritiek geuit op Turkije voor de vervolging van journalisten. Zij vreesde te worden aangehouden voor spionage door de Turkse inlichtingendiensten.

Serena Shim werkte voor de Engelstalige Iraanse overheidszender Press TV. Eerder had zij gewerkt in Oekraïne tijdens het conflict daar. De laatste dagen van haar leven bevond ze zich in de buurt van de Koerdisch-Syrische stad Kobane, om de strijd met IS ter plaatse te volgen.

Het ongeval waarbij ze om het leven kwam, vond plaats op 19 oktober in Turkije, net over de grens met Syrië, twee dagen nadat ze haar laatste verslag had uitgezonden over de situatie ter plaatse. Ze was tien dagen eerder daar toegekomen om voor haar zender verslag uit te brengen van de situatie aldaar.

In dat laatste verslag had ze haar vrees uitgedrukt door de Turkse inlichtingendiensten te worden aangehouden, nadat die haar hadden laten weten dat ze verdacht werd van spionage ‘voor de vijand’. In hetzelfde verslag citeerde zij ook een rapport vanReporters Without Borders, waarin Turkije de grootste gevangenis ter wereld wordt genoemd voor journalisten.

Serena Shim werd geboren in de Libanese hoofdstad Beiroet. Op achtjarige leeftijd emigreerde ze met haar ouders naar het Amerikaanse Detroit, waar ze Amerikaans staatsburger werd. Na haar opleiding keerde ze terug naar haar geboorteland. Sinds enige tijd werkte ze voor Press TV. Shim laat twee kinderen en een echtgenoot achter. Ze werd 30 jaar.

Press TV heeft een onafhankelijk onderzoek geëist naar de omstandigheden van haar overlijden. De zender aanvaardt de stelling van een gewoon verkeersongeval niet.

Remembering Serena

Het laatste verslag van Serena Shim aan de Turkse grens met Syrië, bij de Syrische stad Kobani:

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.