Collectieve opstand tegen Michel I

FacebooktwitterFacebooktwitter

Voor het eerst sinds 1986 trokken massaal veel mensen naar Brussel om te betogen tegen de regering. Wie zijn deze mensen die de straat op gingen om van de overheid een solidair beleid af te dwingen?

Casper Pascal (41), ACLVB: “Ons arbeiders wordt veel te veel afgenomen uit onze portefeuille. Het is jammer dat ze niet bij de grootverdieners en bij de bedrijven hun geld halen. Maar opnieuw bij de kleine werknemer, de sociaal verzekerden, bij de zieken en invaliden en bij de werklozen. Zelf ga ik door de indexsprong per maand een stuk minder verdienen. Ook zal ik minder kinderbijslag ontvangen voor de kinderen die ik moet opvoeden. Aan het eind van iedere maand zal dit voor mij zwaar doorwegen.”

Isabelle (45) uit Moranwelz, kassière bij Delhaize: “Delhaize wil 2500 mensen ontslaan en mensen lijden loonverlies, terwijl de aandeelhouders nog twaalf procent winst hebben gemaakt. Ik werk al 27 jaar als kassiere en vul de rekken aan.”

Rosemarie Buys (57) uit La Louvière, functionaris bij Waalse publieke instelling: “Mijn zoon is twintig jaar en hij gaat geen werk vinden. Ik ga moeten werken tot mijn 67e. Ik wil niet leven in een samenleving waar iedereen voor zichzelf is. Ik heb liever minder, maar dat het met iedereen goed gaat. Daarom ben ik hier.”

Wouter Vanaelst (32), ABVV-jongeren: “Ik voel me onderdeel van een machine en niet meer mens. Wij eisen van de regering dat ze meer nadenken over wat de werknemers en het volk nodig hebben. Het zijn niet alleen de rijken en de patroons die alles moeten krijgen. Ik word heel kwaad dat mijn vader opeens tot zijn 67e moet werken. Het onderwijs, de cultuur, daar wordt heel hard op gesnoeid en dat zijn toch de bouwstenen van de welvaart. Ondertussen zijn er mensen met enorm veel kapitaal maar die niet belast worden. Niet op speculeren, niet op huizen verhuren en niet op het maken van enorme winsten. Daar moet meer geld worden gehaald en dat moet eerlijker worden verdeeld. Wij zijn consumenten, hè, wij zijn het die welvaart creëren, jobs en een grootrijke economie.”

Henk Van Hellem: "Ik ben hier als werknemer, als ambtenaar. Deze regering gaat enkel de rijken rijker maken. Nu moet er een duidelijk signaal komen, want het kan zo niet verder. Wat niet door de beugel kan, is dat de lasten nu gelegd worden bij de mensen die uit arbeid hun inkomen moeten verwerven. En mensen die uit kapitaal hun inkomen moeten verwerven worden niet belast. Grote bedrijven lopen weg met miljoenen winsten, zonder er ook maar één rotte euro belasting op te hoeven betalen. Dit kan niet! Verdeel de lasten en haal het geld waar het zit: bij de rijken."

Leo Clijsters, gepensioneerde: "Ik heb 40 jaar gewerkt in FN-Herstal. Ik ben hier om begrijpelijke redenen, en dat is wat de regering Michel doet. Dat is de afbraak van onze totale sociale zekerheid. We gaan dus terug naar het begin van de 19de, 20ste eeuw. Ze willen alles van ons afpakken. Wij vertegenwoordigen 90%, waar het makkelijk is om geld van weg te halen. Ze kijken niet naar dat 1 procent, die is zo machtig."

Ronny, havenarbeider Antwerpen: "Wij zijn het beu om altijd maar gevaarlijk werk te doen. Deze regering haalt het geld weg bij de arbeiders, bij ons. Het grote kapitaal krijgt cadeaus en daar staat niks tegenover. Als wij geen geld meer hebben kunnen we ook niet meer consumeren. En dan valt alles stil. Dat is geen oplossing."

Wannes Soete (17), student: "Ik ben meegekomen met Comac, maar ik heb wel vrijwillig gekozen om hier te zijn. Ik ben hier omdat ik het niet goed vind dat de regering asociale maatregelen blijft nemen. De regering blijft besparen op onderwijs en op de sectoren waar het allang bewezen is dat juist daar geïnvesteerd moet worden. We betogen voor onze sociale zekerheid en een maatschappij waar iedereen gelijke kansen moet hebben. Die sociale zekerheid en die maatschappij is de regering aan het afbreken."

Karine (47) leerkracht middelbaar onderwijs aan kinderen uit lagere sociale klassen: "Ik vind het gewoon verschrikkelijk hoe men wil snijden in het onderwijs. Gewone mensen krijgen geen kansen meer op een toekomst. Onderwijs mag er niet alleen zijn voor wie het kan betalen. Ik betoog hier voor het recht op onderwijs voor iedereen."

Fred, 20, student architectuur: "Ik ben hier in de eerste plaats om te protesteren tegen de hogere inschrijvingsgelden. Willen we alleen nog onderwijs voor de rijken ofzo? Maar vandaag kom ik ook op straat uit solidariteit met de werkende en de arme mensen."

Wouter Wanzeele (30), vakbondsafgevaardigde BBTK van CAW Brussel: “Werknemers van het CAW Brussel betogen omdat de pensioenleeftijd voor iedereen omhoog gaat. Bij ons worden de landingsbanen ook verlaat naar zestig jaar. Dit is iets dat veel gebruikt wordt in de non-profitsector omdat dat een zware sector is, een belastende sector. Op onze spandoek zeggen we No Profit, oftewel, profiteer niet van ons. Maar herverdeel de rijkdom. Er is genoeg rijkdom in de samenleving. Spendeer dit aan goede publieke en sociale diensten en voorzieningen, die enerzijds de nodige zorg bieden en anderzijds mensen preventief helpen om te voorkomen dat ze niet in de problemen komen. Nu gaan mensen in armoede in de problemen geraken en daar willen we graag bij helpen.”

Carolien Peters (32) uit Hasselt, werkt bij VDAB en is jongerenvoorzitter van ACV: “Ik ben boos, heel boos. Waarom? Omdat deze regering en hun maatregelen totaal asociaal zijn. Besparingen zijn helemaal ongelijkmatig verdeeld. We willen dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Wij als jongeren verdienen een toekomst. Investeer in mensen in plaats van ons uit te drukken als een kostenpost. Ik ben tegen de sociale afbraak en voor solidariteit, daarom kom ik vandaag op straat. Persoonlijk raakt de indexsprong me het meest. Ik heb uitgerekend dat het voor mij een over mijn gehele loopbaan een vermindering van 20.000 euro aan inkomsten betekent. Schandalig veel!”

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.