Drie vierde VS-bevolking wil opheffing blokkade Cuba

Cuba wil in maart 2015 nieuwe onderhandelingen beginnen om ook met de EU terug betere handelsrelaties te hebben

Cuba wil in maart 2015 nieuwe onderhandelingen beginnen om ook met de EU terug betere handelsrelaties te hebben (foto IPS/Jorge Luis Baños)

FacebooktwitterFacebooktwitter

President Barack Obama kondigde in december 2014 aan dat hij na meer dan vijftig jaar de diplomatieke betrekkingen met Cuba wil herstellen. Een grote meerderheid wil nog verder gaan en wil afschaffing van de economische blokkade en de reisbeperking naar het eiland.

63 procent van de Amerikaanse bevolking steunt Obama’s plannen, stelde het onderzoekscentrum Pew vast. Nog iets meer, 66 procent, vindt dat de VS nog een stap verder moeten gaan en ook het handelsembargo moeten opheffen. Obama krijgt zoals verwacht ruime steun uit Democratische hoek: driekwart van de Democraten is voorstander van het herstel van de diplomatieke relaties met Cuba.

Jonge Amerikanen

Bij de Republikeinen is slechts 40 procent gewonnen voor een toenadering. Vooral conservatieve Republikeinen zien de nieuwe Cubakoers niet zitten. Bij gematigde en progressieve Republikeinen staat 54 procent achter Obama’s plan. Jonge Amerikanen zien de toenadering nog veel meer zitten. Bij universiteitsstudenten is zelfs 77 procent voorstander, over beide partijgrenzen heen.

Andere opiniepeilingen bevestigen deze trend. Volgens een opiniepeiling van de krantWashington Post en de tv-zender ABC News van 23 december 2014 is 64 procent van de bevolking voor betere relaties met Cuba. Bovendien is 68 procent van de bevolking voor het opheffen van de handelsblokkade. Een opiniepeiling van de tv-zender CBS wijst uit dat 54 procent van de Amerikanen voorstander zijn van nieuwe handels- en diplomatieke relaties met Cuba. Slechts 30 procent wil de economische blokkade handhaven.

Gelijkaardige cijfers tonen aan dat de meerderheid van de Amerikanen ook normale reismogelijkheden wil. 74 procent wil volledige toeristische toegang tot het eiland volgens de peiling van de Washington Post en ABC news, in de peiling van CBS is dat 77 procent.

Jonge Cubaans-Amerikanen

Bovendien blijkt de visie op Cuba ook bij de Cubaans-Amerikaanse gemeenschappen te veranderen. Volgens een opiniepeiling van het onderzoeksbureau Bendixen & Amandi International staat ongeveer de helft van de Cubaans-Amerikanen achter de beleidsplannen van Obama.

Er blijkt daarbij een groot verschil te bestaan tussen de generaties. Cubaans-Amerikanen ouder dan 65 zijn voor 67 procent tegen de beslissing van Obama gekant. Bij Cubaans-Amerikanen jonger dan 29 jaar deelt nog slechts 36 procent deze mening.

Bronnen:

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.