Europese pr-industrie werkt voor repressieve regimes

FacebooktwitterFacebooktwitter

De Europese watchdog-organisatie Corporate Europe Observatory toont in een rapport aan dat Europese public-relationsbedrijven zich laten betalen door dictaturen om hun schendingen van de mensenrechten in de doofpot te stoppen.

Oezbekistan heeft uitstekende economische relaties met de EU. Het regime van dictator Karimov verplicht kinderen en vrouwen katoen te plukken in erbarmelijke omstandigheden. Het regime onderdrukt elk democratisch verzet en foltert systematisch politieke tegenstanders

Voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso ontvangt president Karimov van Oezbekistan. Vier Europese pr-bedrijven staan in Brussel paraat om Karimov's imago op te smukken

Op 10 oktober 1990 getuigde de 16-jarige Nayirah al-Sabah hoe Iraakse troepen borelingen uit incubators hadden gesleurd om de toestellen mee te nemen, tijdens de bezetting van Koeweit door Irak. Haar getuigenis was verzonnen en in scène gezet door het Amerikaanse pr-bedrijf Hill&Knowlton, in opdracht van de regering van Koeweit

Oezbekistan heeft uitstekende economische relaties met de EU. Het regime van dictator Karimov verplicht kinderen en vrouwen katoen te plukken in erbarmelijke omstandigheden. Het regime onderdrukt elk democratisch verzet en foltert systematisch politieke tegenstanders

In het rapport Spin doctors to the autocrats: how European PR firms whitewash repressive regimes – report van 20 januari 2015 geeft Corporate Europe Observatory (CEO) een lijst van de Europese bedrijven die zich laten betalen om desinformatiecampagne te voeren in de Europese media en in het Europees Parlement ten bate van dictatoriale regimes.

Het rapport schijnt het daglicht op de groezelige wereld van de public-relations-industrie en haar banden met de meest brutale regimes ter wereld. CEO blijft daarom haar eis herhalen dat er een verplicht register moet komen van lobby-organisaties. Bovendien moet er een verplichte rapportering komen van alle contracten die worden afgesloten met regeringen en staten buiten de EU.

Volgende pr-bedrijven worden in het rapport vermeld:

 • Portland Communications, Gplus, BTP Advisers, Racepoint en Acanchipr zetten zich in om het imago van het regime in Rwanda te verbeteren;
 • BGR Gabara Gabara dat in Brussel lobbyt om de beslissing te verdedigen van de regering van Bangladesh, die leiders van meerdere oppositiepartijen heeft ter dood veroordeeld in een gemanipuleerd proces;
 • The European Azerbaijan Society (TEAS), APCO PR en CSM Strategic PR en hun vrienden in het Europees Parlement lobbyen voor het repressieve regime van Azerbeidzjan;
 • Levick en Bell Pottinger die het imago van Nigeriaans president Goodluck Jonathan opsmukken om zijn rampzalige afhandeling van het probleem van de extremistische organisatie Boko Haram wit te wassen;
 • van 2010 tot begin 2014 konden de lobbygroepen Alber & Geiger, Burson Marsteller en het European Centre for a Modern Ukraine ongehinderd lobbyen voor het nu zo verguisde regime van president Yanoekovitsj in Oekraïne;
 • de British-Uzbek Society, Uzbek-British Trade and Industry Council, Cotton Outlook zorgen er voor dat Oezbekistan zijn katoen in de EU kan aanprijzen, zonder dat er vragen worden gesteld over de slavernijpraktijken in de katoenindustrie ter plaatse;
 • BTP Advisers en Africa Practice hebben zich ingezet ten bate van de Keniaanse huidige president Uhuru Kenyatta, om het Internationaal Strafhof te diskrediteren tijdens zijn verkiezingscampagne;
 • Bell Pottinger, Protection Group International, Meade Hall & Associates, G3, Big Tent, Dragon Associates, M&C Saatchi laten zich betalen om het imago van Bahrein op te smukken, tijdens en na de gewelddadige onderdrukking van de democratische opstanden van de Arabische Lente;
 • Portland Communications, Tony Blair Associates, BGR Gabara, Consultum Communications en Bell Pottinger zijn in Brussel de façade voor de dictatuur in Kazakhstan;
 • European Friends of Israel, Israel Allies Foundation, European Coalition for Israel, Havas PR, Kreab Gavin Anderson ijveren voor het minimaliseren, verzwijgen en ontkennen van de aanvallen door Israël op de bevolking van Gaza;
 • de huidige president van Georgië en miljardair Bidzina Ivanishvili betaalt de bedrijven Cambre Associates, Sandy McClean PR, KGGlobal en Patton Boggs om zijn gekochte verkiezing te legitimeren;
 • verder zijn er nog meerdere lobbybedrijven actief voor Ethiopië, Ivoorkust, Congo (Kinshasa), Benin, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Rusland.

Onderzoeksjournaliste Katharine Ainger deed het onderzoek voor CEO: “Mensen ’s nachts laten verdwijnen, dissidenten folteren, de oppositie discrediteren, slavenarbeid inzetten en tegenstanders vermoorden, het maakt allemaal deel uit van de gewone dagtaak van dictators en oorlogsmisdadigers. Het feit dat zij Europese pr-bedrijven en lobbyisten kunnen betalen om hun misdaden wit te wassen, zonder dat zij daarvoor aansprakelijk worden gesteld, is een beschamende veroordeling van de democratie in de EU”.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.