Grieken krabbelen niet terug

'Nein aan Berolino (Berlijn)' zegt deze Griekse krant

'Nein aan Berolino (Berlijn)' zegt deze Griekse krant (foto www.parapolitika.gr)

FacebooktwitterFacebooktwitter

Volgens een opiniepeiling door de Griekse krant Parapolitika stijgt het vertrouwen van de Grieken in de nieuwe regering. Ook minister van financiën Varoufakis krijgt 60 procent van het vertrouwen van de Grieken, bijna het dubbele van de verkiezingsuitslag van Syriza.

Bij de verkiezingen van 25 januari behaalde Syriza 36,3 procent van de Griekse stemmen, een stijging van 9,4 procent tegenover 2012. Dankzij de extra 50 zetels voorzien in de bizarre verkiezingswet – die tot voor kort telkens de twee grote traditionele partijen PASOK en Nieuwe Democratie aan machtsuitoefening hadden geholpen – kwam Syriza nipt twee zetels te kort om alleen een regering te vormen.

Tsipras vond onmiddellijk een coalitiepartner in de rechtse partij Onafhankelijke Grieken (ANEL) die met 4,8 procent van de stemmen 13 zetels haalde. Volgens de opiniepeiling van de krant Parapolitika is een meerderheid van de Grieken positief over deze coalitie met ANEL. 68 procent van de Grieken hebben vertrouwen in eerste minister, 60 procent in minister van financiën Yanis Varoufakis.

Lost in translation

Varoufakis haalde de internationale media met zijn mededeling op de persconferentie van 30 januari met Jeroen Dijsselbloem dat de Griekse regering niet langer met de trojka zou samenwerken. Dat bleek ten minste uit de Engelse vertaling van wat hij zei. Griekse commentatoren hoorden echter wat Varoufakis werkelijk zei. Dat blijkt iets anders te zijn, maar daarom niet minder gedurfd.

Bruno Tersago vanuit Athene: “Die persconferentie wordt hier al twee dagen voortdurend op alle zenders getoond en becommentarieerd. In het algemeen zijn de grote media nogal afwachtend, maar over deze zaak zijn ze ronduit negatief. ‘Hoe durft hij zoiets doen’. De reactie van de Griek op straat is echter helemaal anders.”

“Ik krijg alleen maar positieve commentaren. Een collega van mij zei: ‘Ik voel me precies 20 centimeter groter dan vroeger en ik heb niet eens voor Syriza gestemd’. Bovendien, de Grieken kunnen natuurlijk horen wat Varoufakis werkelijk gezegd heeft. Hij heeft niet gezegd dat hij niet meer wil samenwerken met de trojka. Hij heeft daarentegen gezegd dat hij niet meer wil samenwerken met de trojka op basis van de huidige werkwijze, met ‘lakeien’ die elke maand naar Athene komen om te controleren of Griekenland netjes bij de les blijft. Dat weigeren ze voortaan te doen.”

“De Griekse regering wil enkel nog onderhandelen met de topmensen van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Muntfonds, met andere woorden, niet met de ‘lakeien’ maar met de bazen, zij die de echte beslissingen nemen. Bovendien willen ze ook praten met de EU-lidstaten en hun regeringen. Dat is wat Varoufakis echt heeft gezegd op die persconferentie.”

“Daar is zowat iedereen hier heel verheugd over. Eindelijk eens iemand die die kerels uit Brussel op hun plaats zet. Wat een verschil met de houding van de vorige regeringen, wanneer die de trojka op bezoek kregen.”

Zie interview Yanis Varoufakis met BBC op yanisvaroufakis.eu/2015/01/31/on-bbc-tv-newsnight/.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.