Eerste algemene staking VS petroleumsector sinds 1980

De Navajo olieraffinaderij in Artesia, New Mexico

De Navajo olieraffinaderij in Artesia, New Mexico (foto hollyfrontier.com).

FacebooktwitterFacebooktwitter

De petroleumarbeiders van de Amerikaanse vakbond United Steel Workers houden hun eerste algemene staking sinds 1980. Op meer dan tweehonderd olieraffinaderijen, terminals, pijplijnen en chemische installaties wordt sinds 1 februari niet meer gewerkt.

De United Steel Workers (USW), de overkoepelende vakbond van onder meer de staal- en de petroleumsector, hebben tot de staking besloten nadat een collectieve arbeidsovereenkomst op 31 januari 2015 was verlopen. De bedrijven Royal Dutch Shell, Exxon Mobil Corp en Chevron Corp weigerden een nieuw akkoord af te sluiten. De allerlaatste algemene staking van de USW dateert van 1980 en duurde drie maanden.

De vakbondsonderhandelaars hebben met de betrokken bedrijven onderhandeld sinds 2008. Zij eisen loonsverhogingen in verhouding tot de inflatie, betere en veiligere werkomstandigheden en de veralgemeende aanwerving van personeel dat lid is van een vakbond. In vele staten in de VS mogen bedrijven personen weigeren aan te nemen als ze lid zijn van een vakbond.

De stakende olieraffinaderijen zijn goed voor ongeveer 10 procent van de totale behoefte aan brandstof van de VS. Een verlengde staking kan dus een invloed hebben op de prijzen van benzine en diesel. Het is niet uitgesloten dat nog meer raffinaderijen zich bij de stakers zullen voegen.

Oil Workers in U.S. on First Large-Scale Strike Since 1980

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.