Rantsoenering stroom en drinkwater dreigt in São Paulo

Het zwaar vervuilde waterreservoir Guarapiranga, één van de vijf reservoirs van het Cantareirasysteem, dat drinkwater voorziet voor de 20 miljoen inwoners van São Paulo

Het zwaar vervuilde waterreservoir Guarapiranga, één van de vijf reservoirs van het Cantareirasysteem, dat drinkwater voorziet voor de 20 miljoen inwoners van São Paulo (foto Wikimedia Commons)

FacebooktwitterFacebooktwitter

Door een aanhoudend regentekort komt de Braziliaanse stroom- en drinkwatervoorziening steeds meer in de problemen. Het regent al twee jaar veel te weinig in Brazilië. Ook de komende maanden februari en maart 2015 zit er niet veel regen aan te komen.

De aanhoudende droogte teistert onder meer het zuidoosten en centrale westen, de belangrijkste industrie- en landbouwregio’s. Brazilië is sterk van regen afhankelijk voor zijn watervoorziening. Waterkrachtcentrales leveren 80 procent van de stroom in het land. Door de droogte moeten thermische centrales bijspringen, wat de elektriciteit duurder maakt.

Op 19 januari vielen meer dan drie miljoen Brazilianen enkele uren zonder stroom omdat de vraag groter was dan het aanbod. Als er de komende maanden te weinig regen valt, dan kan het scenario van 2001 en 2002 zich herhalen. Toen werd de stroombevoorrading acht maanden lang gerantsoeneerd.

Ook de waterbevoorrading wordt problematisch. Doordat de regen uitblijft, kunnen de drinkwaterbronnen niet recupereren. De problemen treffen een kwart van de Brazilianen. De helft van de 22 miljoen inwoners van het grootstedelijke gebied São Paulo dreigt zelfs helemaal zonder water te vallen. De reservoirs van hun bevoorradingssystemen zitten maar aan 10 procent van hun normale capaciteit.

Maanden regen nodig (aanvulling redactie)

Brazilië heeft 12 procent van al het drinkwater ter wereld. Toch zijn de voorraden na twee jaar aanhoudende droogte uitgeput. Ondanks hevige regen van eind januari 2015 is het peil van het Cantareira-reservoir (in feite vijf afzonderlijke met elkaar verbonden reservoirs) van de stad São Paulo nauwelijks gestegen. Daar zijn maanden regenval voor nodig.

Nu het hoofdreservoir van São Paulo nog op 10 procent van zijn maximale capaciteit staat, moet de openbare drinkwatermaatschappij Sabesp dringende maatregelen nemen om de inwoners van deze megacity nog van drinkwater te kunnen voorzien.

De Braziliaanse klimatoloog Antonio Nobre meent echter dat de diepere oorzaak voor deze droogte te vinden is in de massale ontbossing van het land over de voorbije tientallen jaren. “Die bossen hielden de vochtigheid in de lucht vast. Nu zijn die ontboste vlakten kurkdroog.“

Tot nog toe zijn de protesten van de bevolking tegen het tekort aan drinkbaar water beperkt gebleven. Toch zijn de lokale overheden er zich van bewust dat dit zeer snel kan keren. Binnenkort zullen ze immers verplicht de stroom- en drinkwatervoorziening te rantsoeneren.

Brazil drought: São Paulo sleepwalking into water crisis

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.