‘Citizenfour’ over Snowden wint Oscar beste documentaire

Laura Poitras en Glenn Greenwald tijdens de uitreiking van de Oscar

Laura Poitras en Glenn Greenwald tijdens de uitreiking van de Oscar (foto aclu.org)

FacebooktwitterFacebooktwitter

Filmregisseur Laura Poitras nam op zondagnacht 22 februari 2015, samen met journalist Glenn Greenwald, een Oscar in ontvangst voor “Citizenfour”. In deze documentaire vertelt ze hoe Edward Snowden via Hongkong in Rusland is terechtgekomen.

“De revelaties van Edward Snowden hebben niet alleen een bedreiging voor onze privacy blootgelegd, maar voor de democratie zelf. Als de belangrijkste beslissingen die ons aanbelangen in het geheim worden genomen, verliezen wij onze mogelijkheid om de machten te controleren,” aldus Laura Poitras in haar dankrede. Poitras bedankte Snowden voor zijn moed en deelde de eer voor de Oscar met Glenn Greenwald en “alle andere journalisten die de waarheid blootleggen”.

Snowden zelf reageerde op de toekenning van deze prijs: “Toen Laura Poitras mij vroeg of ze mijn belevenissen mocht verfilmen, stond ik daar uiterst weigerachtig tegenover. Ik ben haar dankbaar dat ze me heeft weten te overtuigen. Het resultaat is een moedige en briljante film die deze eer en erkenning verdient. Ik hoop dat deze prijs nog meer mensen zal aanzetten om de film te gaan bekijken en geïnspireerd mogen worden door deze boodschap aan de gewone mensen, die samen de wereld kunnen veranderen.”

De titel Citizenfour was een van de aliassen die Snowden aanvankelijk gebruikte in zijn e-mailgesprekken met Poitras en Greenwald. Citizenfour is het derde luik van een trilogie die begon met My Country, My Country over het leven van gewone Irakezen tijdens de verkiezingen die onder de Amerikaanse bezetting werden georganiseerd. Het tweede luik was The Oath, over het leven in de Amerikaanse gevangenis van Guantanamo.

Trailer van Citizenfour:


Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.