“Apartheid is de echte existentiële dreiging voor Israël”

Benjamin Netanyahu, eerste minister van Israël, hier tijdens een bezoek aan de VS in 2012 (US Department of State)

Benjamin Netanyahu, eerste minister van Israël, hier tijdens een bezoek aan de VS in 2012 (US Department of State)

FacebooktwitterFacebooktwitter

De Israëlische krant Haaretz verwijt in zijn editoriaal van 4 maart 2015 eerste minister Netanyahu dat hij in zijn toespraak tot het Amerikaanse Congres het enige element heeft verzwegen dat de overleving van Israël als een Joodse en democratische staat bedreigt: apartheid.

Het is de eerste maal dat een grote Israëlische krant het woord ‘apartheid’ gebruikt in een kritiek op de eigen regering. Volgens de krant ligt het gevaar voor Israël niet bij een of andere dreiging van Iran met tot vandaag nog altijd fictieve kernwapens.

De echte dreiging voor het bestaan van Israël in zijn huidige vorm ligt in de voortdurende bezetting van de Palestijnse gebieden, waar Israël elk elementair burgerrecht aan de autochtone bevolking ontzegt, de koloniale nederzettingen blijft uitbreiden en de bevolking van Gaza onder permanente militaire belegering houdt:

“Israël is zijn natuurlijke hulpbronnen aan het hypothekeren voor het behoud van een duaal regime van democratie voor Joden en apartheid voor Palestijnen. De illusie dat de bezetting comfortabel en rustig verloopt en dat de meeste Israëli’s daar geïsoleerd van kunnen verder leven, is gedoemd om ooit te ontploffen…”

Recht op politieke meningsuiting

Verder staat in het Haaretz-editoriaal van 4 maart nog een element dat in de Israëlische media wordt verzwegen. De BDS-boycot krijgt meer en meer navolging in het buitenland.

“De oproepen voor een boycot van Israël en de erkenning van Palestina zonder een voorafgaand akkoord zijn nu van de politieke marge verhuisd naar het politieke centrum in het Westen. De Palestijnen moeten hun nationale aspiraties niet opgeven, terwijl Israël wordt gedwongen te antwoorden op de stelling dat zionisme en democratie wederzijds incompatibel zijn…”

“Tijdens de zes jaar van Netanyahu (als eerste minister)… hebben rechtse partijen met elkaar gewedijverd om antidemocratische wetten er door te duwen, die de discriminatie van de (Palestijnse) minderheid (in Israël zelf) willen institutionaliseren en hun het recht op politieke meningsuiting wil ontzeggen…”

Eigen kiezers

Er worden binnenkort verkiezingen gehouden in Israël. De speech van Netanyahu in het Amerikaans Congres is dan ook in eerste instantie tot de eigen kiezers gericht. Daarover zegt Haaretz onder meer:

“De politieke partijen (in Israël tijdens de verkiezingscampagne”) negeren de bezetting en zijn gevaren… ergst van al is echter de eerste minister, die een grote gelegenheid en een kans op enorme aandacht verspilde (in Washington) en niet eens de echte gevaren vermeldde die Israël bedreigen.”

Bron: De volledige tekst van het editoriaal van Haaretz, 4 maart 2015: The real existential threat to Israel

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.