Noam Chomsky: “Podemos staat voor zelfde brutale tegenoffensief”

FacebooktwitterFacebooktwitter

In een uitgebreid interview op Democracy Now gaat Noam Chomsky onder meer in op het recente Griekse akkoord en op de reactie die hij verwacht van de EU. “Als Podemos de verkiezingen wint in Spanje, moeten ze zich aan dezelfde brutaliteit verwachten.”

Amy Goodman, ankervrouw van de alternatieve Amerikaanse tv-zender Democracy Now, vroeg Chomsky naar zijn commentaar op de nieuwe politieke bewegingen Syriza en Podemos in Europa.

“Dit is zeer betekenisvol. Merk hoe men daarop heeft gereageerd. De reactie op Syriza was extreem brutaal. Ze hebben een beetje vooruitgang geboekt bij de onderhandelingen, maar niet veel. De Duitsers hebben zeer hard op hen ingehakt.”

“Wat daar gebeurt met de strenge overheidsbesparingen (‘austerity‘), is in werkelijkheid een echte klassenoorlog. Economisch gezien heeft de huidige ‘austerity’ geen enkele zin, tijdens een recessie maken besparingen de situatie alleen maar erger. De Griekse schuld is in verhouding tot het BNP1 nog gestegen tijdens de periode (sinds 2008) dat het beleid er zogenaamd op was gericht die te verminderen.”

Duitse banken

“In het geval van Spanje ging het niet eens over openbare schuld van de overheid, maar over schulden van de privésector. Die schuld was ontstaan door roekeloze acties van de Spaanse banken. Dat betekent in feite Duitse banken. Als een bank een riskante, gevaarlijke lening aangaat, dan is er ook een andere bank die een riskante, gevaarlijke lening geeft.”

“Het beleid van de trojka komt erop neer dat de banken, de daders, worden terugbetaald, zoals hier (in de VS). Het is de bevolking die daar onder lijdt. Een van de dingen die dus nu gebeurt, is de uitholling van de sociaaldemocratische welvaartsstaat. Dat is klassenoorlog. Dat is dus helemaal geen economisch beleid dat erop gericht is een recessie te beëindigen.”

“Daar komt nu reactie op – in Griekenland, in Spanje, iets minder in Ierland, ook in Frankrijk neemt dat toe. Dat is echter een heel gevaarlijke situatie, die kan afglijden naar een extreem-rechtse reactie. Het alternatief voor Syriza zou dan de neonazi-partij Gouden Dageraad kunnen zijn.”

Het volledige fragment van het interview over Syriza en Podemos lees je hier: Chomsky: Greece’s Syriza & Spain’s Podemos Face “Savage Response” Taking on Austerity “Class War”

Andere onderwerpen

In het volledige interview van Democracy Now met Noam Chomsky van ongeveer een uur gaat hij ook in op de toespraak van Netanyahu voor het Amerikaanse Congres. Volgens Chomsky gaat het voor Israël alleen over het behoud van het monopolie over kernwapens in het Midden-Oosten en het monopolie op bruut geweld tegen de Palestijnse bevolking en tegen elke andere staat die daar wil tegen ingaan.

Daarnaast wijst hij erop dat enkel een neutraal statuut voor Oekraïne een uitslaande oorlog kan vermijden.

Verder weidt Chomsky uit over het belang van klokkenluiders zoals Edward Snowden. “Hij zou moeten worden geëerd als een mens die zijn burgerplichten heeft vervuld. Hij heeft de Amerikaanse burgers verwittigd van wat hun regering met hen doet… Al die afluisterpraktijken zijn niet bedoeld tegen het terrorisme of om ons te beschermen tegen terrorisme. Dit gaat over de controle van de eigen bevolking.”

1 Het Bruto Nationaal Product is de financiële waarde van alle goederen en diensten die in één begrtingsjaar worden geproduceerd door een staat. Een staat met een bnp van 100 miljard euro en een schuld van 110 miljard euro, heeft dan een schuldratio van 110 procent. Volgens de regels van de EU mag elke EU-lidstaat maximaal een schuldratio van 60 procent hebben. Griekenland staat in 2015 op 175 procent, bij het begin van de crisis en het besparingsprogramma van de trojka in 2008 was dat iets meer dan 100 procent.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.