Vorig Grieks minister Financiën bekent ontduiking belastingen

Gikas Hardouvelis

Gikas Hardouvelis

FacebooktwitterFacebooktwitter

Gikas Hardouvelis, minister van Financiën van de vorige Griekse regering tot 25 januari 2015, geeft toe 450.000 euro op een buitenlandse rekening bij de bank HSBC gestort te hebben. Hardouvelis was als minister verantwoordelijk voor de strijd tegen kapitaalvlucht om belastingen te ontwijken.

 

Hardouvelis bevestigde in een interview voor de Griekse zender TV Star dat hij 56 stortingen van 7700 tot 9800 euro had verricht tussen 6 juni 2012 en 17 juni 2012. In Griekenland moeten buitenlandse transacties vanaf 10.000 euro aangegeven worden bij de nationale Bank van Griekenland.

“Ik heb dat geld overgeschreven omdat ik net als alle Grieken bang was dat het land in elkaar zou storten… Ik heb dat via internet in aparte delen gedaan om zeker te zijn dat het geld aankwam… Verder heb ik niets te verbergen…”

De voormalige minister had een opmerkelijk verklaring voor deze manier van handelen: “Ik heb een (studerend) kind in het buitenland en wou een aantal betalingen verrichten.” Hij voelde zich geroepen om hiermee in de openbaarheid te treden omdat er volgens berichten in de media een onderzoek was gestart door de dienst anticorruptie, wegens vermoedens van fiscale ontwijking.

De journalist die hem interviewde zei dat als alle Grieken hun geld in het buitenland zouden zetten, dat Griekenland dan inderdaad in elkaar zou storten. Hardouvelis antwoordde daar op: “Ik heb niet al mijn geld naar het buitenland verstuurd.”

Op het ogenblik dat hij deze stortingen uitvoerde, waren de verkiezingen van 2012 aan de gang. Hij was toen economisch adviseur van eerste minister Papademos. In de daaropvolgende regering onder leiding van eerste minister Antonis Samaras werd hij minister van Financiën.

Voor Hardouvelis regeringsadviseur werd, was hij van 2000 tot 2004 directeur van het departement Economie onder leiding van eerste minister Kostas Simitis. Deze regering onderhandelde de toetreding van Griekenland tot de eurozone. Het was ook deze regering die de eigen begrotingscijfers vervalste om aan de voorwaarden voor de toetreding tot de euro te voldoen. In 2012 verklaarde Belgisch minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (die in 2002 minister van Financiën was) dat alle andere lidstaten van de eurozone hiervan op de hoogte waren.

Van 2005 tot 2014 was Hardouvelis tevens hoofd van de dienst economisch onderzoek en lid van het uitvoerend comité van de Eurobank Groep.

De ministers van de eurogroep beklagen zich er over dat de huidige Griekse regering niet ‘competent’ is.

Bron: Ex FinMin admits he sent €450K abroad in June 2012 “afraid Greece would collapse”

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.