Belastingontwijker McDonald’s: “It’s payback time”

Unhappy Meal van McCruelty

Unhappy Meal van McCruelty (foto www.amerika.org)

FacebooktwitterFacebooktwitter

De Europese Commissie vraagt de regering van Luxemburg om uitleg over de belastingakkoorden met McDonald’s. Het fastfoodbedrijf heeft tussen 2009 en 2013 één miljard euro belastingen ontdoken voor zijn EU-vestigingen, via een postbusbedrijf in het Groothertogdom.

 

Het besluit van de Europese Commissie is merkwaardig, omdat de huidige voorzitter van de Commissie Jean-Claude Juncker zelf de voormalige eerste minister en minister van Financiën van Luxemburg was van 1995 tot 2013, dus ook tijdens de betrokken jaren van het dossier over McDonald’s.

“Dit is een welkome eerste stap naar een onderzoek door de Commissie van belastingsontwijkende afspraken van McDonald’s, zoals we hebben geëist. Dit is een overwinning voor de internationale coaltie tegen fiscale en sociale dumping”, aldus Jan Willen Goudriaan, secretaris-generaal van de Europese syndicale koepelorganisatie European Federation of Public Service Unions (EPSU).

De EPSU heeft samen met de andere Europese syndicale koepelorganisaties European Federation of Trade Unions in Food, Agriculture and Tourism (EFFAT), de Service Employees International Union (SEIU) en de organisatie War on Want op 12 maart 2015 het rapport Unhappy Meal: €1bn Tax Avoidance on the Menu at McDonald’s uitgebracht.

De coalitie van EPSU, EFFAT, SEIU en War on Want rekent erop dat deze brief aan de Luxemburgse regering zal uitmonden in een internationaal onderzoek, net zoals de onderzoeken naar de fiscale akkoorden van Apple met de Ierse regering, Amazon en Fiat met Luxemburg en Starbucks met de Nederlandse regering.

De Europese Commissie heeft de bevoegdheid om regels voor eerlijke mededinging op te leggen aan de EU-lidstaten. Overmatige selectieve staatssteun voor bepaalde bedrijven kan als oneerlijke concurrentie worden veroordeeld. Dit kan leiden tot het terugeisen van belangrijke fiscale inkomsten.

“In tijden van voortdurende strenge besparingen moeten regeringen, parlementen en de Europese Commissie hun politieke bereidheid tonen om de rijke privéfondsen en de multinationals aan te pakken en hen te dwingen hun fair deel van de belastingen te betalen. Het is tijd om terug te betalen!”, aldus nog Goudriaan.

Het volledige rapport en een begeleidend filmpje over het rapport vind je op deze link: Unhappy Meal: €1bn Tax Avoidance on the Menu at McDonald’s

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.