Mumia Abu-Jamal in medische spoedafdeling

Mumia Abu-Jamal

Mumia Abu-Jamal (fair.org)

FacebooktwitterFacebooktwitter

Journalist en Black Panther-activist Mumia Abu-Jamal is vanuit de gevangenis met spoed overgebracht naar een ziekenhuis in Pottsville, Pennsylvania. Zijn familie, vrienden en advocaten krijgen geen informatie, maar vermoeden een diabetescrisis ten gevolge van jarenlange verwaarlozing.

De familie van Mumia Abu-Jamal vernam de situatie pas toen zijn vriendin Johanna Fernandez bij een gepland bezoek maandagmorgen 30 maart 2015 te horen kreeg dat hij was overgebracht naar een hospitaal voor medische verzorging. “Men zei ons dat hij een diabetes-shock had.”

Abu-Jamal klaagde al drie maanden over extreme eczeem over zijn hele lichaam. Dit is een mogelijk gevolg van leverinsufficiëntie door diabetes, waarvoor hij al jaren geen adequate medische verzorging krijgt.

De gevangenisautoriteiten laten de advocaten noch de familie van Abu-Jamal toe in het Schuylkill Medical Center in de stad Pottsville, ongeveer 200 kilometer ten westen van New York in de staat Pennsylvania. Zij weigeren ook enige informatie over zijn medische toestand.

Geen standaardprocedure

Abu-Jamal wordt 61 jaar op 24 april 2015. In 1982 werd hij ter dood veroordeeld voor de moord op een politieagent van de stad Philadelphia. Onder zware internationale druk werd zijn executie jarenlang uitgesteld. Enkele jaren terug werd zijn vonnis omgezet in levenslang zonder recht op vervroegde vrijlating. Hij heeft altijd zijn onschuld staande gehouden en stelt het slachtoffer te zijn van het inherente racisme van het gerechtelijk systeem. Amnesty International erkent hem als politieke gevangene. Meer informatie over zijn zaak, zie Verzwegen, niet vergeten: Mumia Abu-Jamal en Leonard Peltier.

Volgens Noelle Hanrahan, producer van Prison Radio (waar Mumia Abu-Jamal regelmatig aan bod komt), is dit nieuws zorgwekkend: “Gevangenen vervoeren naar hospitalen buiten de gevangenis is geen standaardprocedure. Je moet echt heel ziek zijn voor ze dat doen.”

Enkele weken eerder werd een andere politieke gevangene, Phil Africa, in gelijkaardige omstandigheden naar het hospitaal overgebracht. De autoriteiten stelden toen ook dat hij oké was. Drie dagen later was Phil Africa overleden.

Bring Mumia Home
Extended Interview with Mumia Abu-Jamal on New Pennsylvania Law Restricting Prisoners’ Speech

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.