Regering Nederland schaamteloos over diefstal Griekse belastingen

Nederlands minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem

Nederlands minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) ziet er geen graten in (foto rijksoverheid.nl)

FacebooktwitterFacebooktwitter

Nederlands staatssecretaris voor financiën Eric Wiebes bevestigt de bevindingen van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen over belastingontwijking door het Canadese Eldorado Gold in Griekenland. Daarmee schaart hij zich achter de hypocriete dubbele moraal van het Europese besparingsbeleid dat zijn regering aan Griekenland oplegt.

Het Canadese mijnbedrijf Eldorado Gold ontwijkt belastingen in Griekenland door alle winsten te registreren in een spookbedrijf zonder personeel in Nederland. Dit is volledig wettig. Op die manier werkt de Nederlandse overheid mee aan het stelen van belangrijke inkomsten voor de Griekse bevolking.

“Als er vermoedens zijn van misbruik, zal Nederland informatie uitwisselen”, aldus nog staatssecretaris Wiebel. Hij ziet dat misbruik nu blijkbaar niet. Eldorado Gold kan immers profiteren van lakse fiscale regels in Nederland om zo helemaal geen belastingen te betalen op zijn winsten in Griekse goudmijnen. Die mijnen veroorzaken bovendien zware milieuschade en schenden elementaire mensenrechten van de plaatselijke bevolking, waarvoor het bedrijf geen enkele verantwoordelijkheid neemt.

“Het wordt tijd dat Nederlandse burgers beseffen hoe hun regeringen al decennia lang op industriële schaal diefstal plegen”, meldt de Franse groene europarlementair Eva Joly, vicevoorzitter van een speciale onderzoekscommissie in het Europees Parlement over belastingontwijking in de EU in haar kritiek op het beleid van de Nederlandse regering en van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA).

Deze misbruiken zijn geen unicum. Ook grote bedrijven zoals BMW, Coca-Cola, Bosch, Dole en Footlocker gebruiken brievenbusbedrijven in Nederland om geen belastingen te betalen in Griekenland.

Bron: Nederland loopt steeds verder uit de pas in aanpak belastingontwijking

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.