Heeft Alexis Tsipras echt gezegd wat Juncker beweert?

Grieks eerste minister Alexis Tsipras en voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker

Grieks eerste minister Alexis Tsipras en voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker (ec.europa.eu)

FacebooktwitterFacebooktwitter

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker was bijzonder kritisch over wat Grieks eerste minister Alexis Tsipras zou hebben gezegd in zijn speech tot het Griekse parlement. Hij zou ook een beloofd voorstel niet verzonden hebben.

Juncker was bijzonder hard voor Grieks eerste minister Alexis Tsipras, in een toespraak tot de top van de G7 in Duitsland op 7 juni 2015. Die zou gedane beloften niet hebben vervuld en onwaarheden hebben verteld aan het Griekse parlement.

Zo zou de Griekse regering nagelaten hebben een nieuw voorstel te sturen naar de instellingen. Dat blijkt echter reeds eerder in de week op maandag 1 juni gebeurd te zijn. De volledige tekst van het voorstel Agreement on the Economic Policy, the Reforms of the Period 7/2015-31/3/2016 and the Completion of the Current Program is online beschikbaar.

Het voorstel omvat 47 pagina’s en bevat onder meer maatregelen voor een bedrag van 1,9 miljard euro voor 2015 en een nieuwe belasting op commerciële winsten van 5 tot 10 procent voor een bedrag van 10 miljoen euro.

Daarnaast wil de Griekse regering 220 miljoen euro innen met een solidariteitsbijdrage, 220 miljoen euro nieuwe uitzendrechten (de Griekse media betaalden tot voor kort geen enkele taks voor hun uitzendlicentie hoewel die in de wet voorzien is, de toepassing van deze wet wordt niet geëist door de Eurogroep), 120 miljoen euro nieuwe belastingen voor niet-ingeschreven en niet-verzekerde voertuigen, 100 miljoen euro taksen op tv-reclame en 30 miljoen met een nieuwe luxetaks.

De Griekse regering stelt tevens een btw-tarief van 6 procent voor op geneesmiddelen en boeken, 11 procent op kranten en weekbladen, voeding, energie, water en de horeca, en een algemene btw-voet van 23 procent voor alle andere producten (de Eurogroep eist eenzelfde btw-tarief van 23 procent voor alles, inclusief geneesmiddelen). En er is een voorstel om de Griekse schuld te herschikken volgens een ander betalingsplan dan dat van de Eurogroep, om het land de kans te geven zijn economie terug op te bouwen.

Ten slotte beweerde Juncker beweerde dat Tsipras aan het parlement zou hebben gezegd dat het Europese voorstel van Juncker alleen was gekomen en niet van de instellingen. Ook dat blijkt niet te kloppen. Tsipras in het Grieks parlement: “Wat betreft het laatste voorstel dat de Griekse overheid heeft ontvangen, dat komt van de drie instellingen en niet van de heer Juncker…”

The Greek proposal for an agreement with the creditors

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.