Plan Geens wordt onoverkomelijke muur rond justitie

Recht voor Iedereen – Justice pour Tous

Foto: netwerk tegen armoede

FacebooktwitterFacebooktwitter

Het platform Recht voor Iedereen – Justice pour Tous voerde op 24 juni 2015 een nationale actie “SOS Toegang tot het recht” voor het ministerie van Justitie te Brussel. “Minister Geens (CD&V) bouwt een muur die de toegang voor de gewone mens tot het gerecht onoverkomelijk maakt.”

22 organisaties, die samen het platform Recht voor Iedereen – Justice pour Tous vormen, hebben met kartonnen dozen een symbolische muur opgericht voor het ministerie, die omstreeks 13.00 werd bestormd en omvergeduwd.

Met deze symbolische muur vraagt het Platform aandacht voor de sociale gevolgen van het hervormingsplan dat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) op de regeringstafel heeft gelegd. “Dit plan wordt een nieuwe muur die de gewone mens van zijn recht op rechtspraak scheidt.”

De gewone burger wordt volgens de betrokken organisaties de dupe van de besparingen bij Justitie en het hervormingsplan van de minister. De minister heeft voor het opstellen van zijn plan geen enkel overleg gehad met het maatschappelijke middenveld.

De drempel om zich tot het gerecht te wenden was als problematisch, maar wordt met dit plan onoverkomelijk, aldus de woordvoerders van de actie. De organisaties verenigd in het platform vinden het onaanvaardbaar dat de regering bespaart op het fundamenteel recht van de mensen om een zaak voor een rechter te kunnen brengen of zijn of haar belangen te kunnen verdedigen.

Remgeld

Het plan van Geens voorziet onder meer dat de toegang tot de rechtbank duurder wordt. De regering weigert de btw op advocatendiensten te verlagen, een aantal griffies van rechtbanken zullen ’s namiddags gesloten worden en meerdere vredegerechten zullen definitief worden gesloten.

Bovendien worden door een aantal maatregelen de rechten van de verdediging verder afgebouwd en wordt het pro-Deosysteem (het systeem van aanwijzing en betaling van een advocaat door de overheid, voor personen die daar zelf de middelen niet voor hebben) minder toegankelijk, door het invoeren van een remgeld (een vast forfait die de betrokken persoon dient te betalen alvorens op een pro-Deoadvocaat beroep te kunnen doen, dit bedrag is niet terugbetaalbaar).

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.