Griekse privémedia eenzijdig over JA-NEEN-betogingen

Griekse privémedia eenzijdig over JA-NEEN-betogingen

(bron grafiek: http://www.alfavita.gr)

FacebooktwitterFacebooktwitter

Een vergelijking van de tijd die de grote Griekse tv-zenders spendeerden aan berichtgeving over de JA- en NEEN-betogingen op 29 en 30 juni 2015 laat een zeer consistent patroon zien. De JA-betogingen kregen ruime aandacht. Alleen de openbare omroep ERT gaf beide betogingen evenveel zendtijd.

Onderstaande tabel geeft de tijd weer die de zes grote Griekse tv-zenders SKAI, MEGA, ANT1, ALPHA, ERT1 en STAR besteedden aan het nieuws over de NEEN-betoging van 29 juni en de JA-betoging van 30 juni, de volgende dag, allebei op het centrale Syntagmaplein in de hoofdstad Athene.

Alleen de openbare zender ERT1 (EPT1 in Grieks alfabet) gaf ongeveer evenveel aandacht aan beide betogingen (4:50 tegenover 4:39). De andere zenders zijn privézenders in handen van Griekse oligarchen, die de fiscale plannen van de Syriza-regering niet bepaald genegen zijn.

Zo wil de huidige regering de bestaande (!) wet toepassen die de bedragen van de uitzendlicenties bepaalt. Tot nu betalen de Griekse tv-zenders immers geen enkele euro uitzendrechten (in tegenstelling tot in elke ander EU-lidstaat). De Eurogroep heeft nooit aangedrongen op de toepassing van deze wet.

In totaal gaven deze zes zenders 8:33 minuten zendtijd aan de NEEN-betogingen (OXI) en 47:23 minuten aan de JA-betogingen (NAI). De grote helft van de totale zendtijd voor de NEEN-betoging komt van één zender alleen, de openbare omroep.

Onderstaand schema geeft de verwevenheid weer van de Griekse commerciële zenders SKAI (ΣKAÏ), MEGA, ANT1, A (ALPHA) en STAR met de Griekse oligarchie:

schema geeft de verwevenheid weer van de Griekse commerciële zenders SKAI (ΣKAÏ), MEGA, ANT1, A (ALPHA) en STAR met de Griekse oligarchieerwevenheid weer van de Griekse commerciële zenders SKAI (ΣKAÏ), MEGA, ANT1, A (ALPHA) en STAR met de Griekse oligarchie

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.