Arbeiders betonbedrijf Holcim staken tegen oneerlijke concurrentie door eigen directie

Arbeiders betonbedrijf Holcim staken tegen oneerlijke concurrentie door eigen directie

Betonmixer van het bedrijf Holcim (foto holcim.be)

FacebooktwitterFacebooktwitter

Bij het betonbedrijf Holcim in Merksem in de provincie Antwerpen brak in de ochtend van 3 juli 2015 een spontane staking uit. Het gaat om een protest tegen oneerlijke concurrentie door de leiding van het bedrijf met onderaannemers die met ééndagcontracten worden aangeworven in Nederland.

Ook in andere vestigingen van Holcim in België volgden acties. Holcim is een bedrijf dat gebruiksklaar vloeibaar beton levert aan bouwwerven en telt zo’n 300 werknemers.

De arbeiders in Merksem legden het werk neer nadat ze hadden vastgesteld dat de directie gebruik blijft maken van chauffeurs uit Nederland. Het gaat om interim-werknemers die geen enkele opleiding hebben gekregen als bestuurder van een betonmixer, wat voor Belgische chauffeurs verplicht is.

Arbeidscontracten van één dag

Deze interims werken bovendien aan een dumpingtarief met ééndagscontracten, die de wettelijk geldende rij- en rusttijden overtreden en op geen enkele manier in orde zijn met de vereiste veiligheidsregels voor het transport van beton.

De ABVV-vakbondsdelegatie van het bedrijf heeft dit probleem regelmatig aangekaart, zonder enig succes. De arbeiders moesten deze week vaststellen dat de directie opnieuw dergelijke onderaannemers heeft tewerkgesteld. Deze spontane staking van 3 juli is het resultaat van de halsstarrige weigering van de bedrijfsleiding om zich te houden aan de wettelijk verplichte regels.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.