#ThisIsACoup Paul Mason over Griekenland in 2015

documentaire #ThisIsACoup

documentaire #ThisIsACoup

FacebooktwitterFacebooktwitter

Brits journalist Paul Mason, auteur van het boek Post-Capitalism, besefte in januari 2015 onmiddellijk dat hij in Athene aanwezig was bij ‘de belangrijkste politieke crisis van mijn leven’. Een jaar later maakte hij een vierdelige serie korte documentaires over de Griekse crisis onder de veelzeggende titel #ThisIsACoup.

Griekenland gaat door de diepste sociaal-economische crisis sinds het herstel van de democratie in 1974. In twee verkiezingen en een referendum stemde de Griekse bevolking met overtuigende meerderheden voor Syriza en tegen het sociaal inleveringsbeleid van de Europese trojka van Europese Commissie, Europese Centrale Bank en het International Muntfonds. Een jaar later is het land verder weg dan ooit van een uitzicht op herstel.

Samen met zijn Griekse collega Theopi Skarlatos draaide Mason een vierdelige documentaire #ThisIsACoup. Daarin overlopen zij het parcours van onverachte hoop naar diepe wanhoop die het Griekse volk doorliep. Zelf voorzag hij in januari 2015 onmiddellijk dat Syriza zware toegevingen zou moeten doen. Dat de knieval uiteindelijk zou totaal en verpletterend zou worden, had hij echter niet gedacht. Mason ging er van uit dat er wel een moeizaam compromis zou worden gevonden.

Voormalig minister van financiën Yanis Varoufakis ziet een aantal concrete punten in deze documentaires waarin hij het oneens is met de interpretatie van de filmers, maar beveelt ze warm aan, omdat ze stof tot denken geven over wat is misgelopen, waar fouten zijn gemaakt, waar dingen verkeerd werden ingeschat of onderschat. In de documentaires komen niet alleen politici aan het woord, maar ook heel wat gewone Grieken die hun indrukken geven over wat er aan het gebeuren was.

De vierdelige documentaire kan hieronder integraal bekeken worden. Elke deel duurt ongeveer een kwartier (Grieks met Engelse ondertitels en Engelse commentaar van Paul Mason). Daarna volgen nog twee interviews met Yanis Varoufakis en Euclides Tsakalotos, zijn opvolger als Grieks minister van financiën.

 

 

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.