Yanis Varoufakis: “Iedereen weet nu hoe democratisch de Eurogroep is”

Varoufakis bij een lezing in de Kroatische hoofdstad Zagreb

Varoufakis bij een lezing in de Kroatische hoofdstad Zagreb in 2013 (Robert Crc/CC)

FacebooktwitterFacebooktwitter

Yanis Varoufakis heeft op 9 februari 2016 samen met andere Europese persoonlijkheden de beweging DiEM25 gelanceerd voor de democratisering van Europa. De Griekse ondergang van 2015 heeft een politiek bewustzijn veroorzaakt dat onomkeerbaar is. Daar wil DiEM25 op voortbouwen.

In een interview voor het Britse Channel 4 geeft Yanis Varoufakis toe dat hij en zijn regering hebben gefaald om de verkiezingsbeloftes van Syriza in januari 2015 waar te maken. Toch ziet hij ook positieve gevolgen aan deze nederlaag.

Verandering begint volgens hem immers met bewustwording. Vandaag weet iedere Europeaan wat de eurogroep is en hoe ondemocratisch ze werkt. Tot voor de Griekse crisis van 2015 was dit organisme zo goed als onbekend bij de gemiddelde Europeaan.

De eurogroep verenigt de 19 EU-ministers van financiën van de EU-landen die tevens lid zijn van de Europese Monetaire Unie (EMU), beter bekend onder zijn informele naam ‘eurozone’.

Die zone omvat België, Cyprus, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovakije, Slovenië en Spanje (De EU-lidstaten die er niet bij horen zijn Groot-Brittannië, Zweden, Polen, Tsjechische Republiek, Hongarije, Kroatië, Roemenië en Bulgarije.) In de eurogroep zetelen zij samen met de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Muntfonds (IMF).

De eurogroep is geen officieel orgaan van de EU, het is nergens vastgelegd in de Europese verdragen. Er bestaan dus ook geen officieel takenpakket en bevoegdheden voor. De eurogroep vergadert achter gesloten deuren, heeft geen openbare agenda, van de vergaderingen worden geen verslagen gepubliceerd.

Tot voor de Griekse crisis waren die aspecten van de eurogroep onbekend bij de publieke opinie. De media vermeldden deze illegale en ondemocratische aspecten van de eurogroep zo goed als nooit in hun berichten. Dat is na de Griekse crisis veranderd.

In een interview voor de Britse zender Channel 4 verwoordde Varoufakis dit zo:

“Wij (de Griekse regering van januari tot juni 2015) hebben gefaald, ja. Er bestaat geen enkele twijfel over dat we gedurende mijn vijf, zes maanden in het Ministerie van Financiën in Griekenland hebben gefaald. Maar toch hebben wij Europa in belangrijke mate veranderd.”

“Realiseer je je dat de Europeanen nu na deze episode – of ze het met me eens zijn of niet, of ze Duitsers of Grieken zijn – weten dat de Eurogroep, het organisme dat alle belangrijke beslissingen maakt in de eurozone en de Europese Unie wat betreft financiën, totaal niet ter verantwoording kan worden geroepen. Het (de eurogroep) is illegaal, heeft geen wettelijke basis en neemt al zijn beslissingen zonder de minste transparantie.”

“Dat op zich is een bijdrage tot de Europese politiek. Het was een goede reden om de terechte strijd te hebben gestreden die we hebben vijf-zes maanden lang hebben gestreden in de regering, (een strijd) die we nu buiten de regering verder zetten.”

Varoufakis wil op deze politieke bewustwording verder bouwen met zijn beweging DiEM25. Het manifest op de website van de beweging  is voorlopig alleen in het Engels beschikbaar. Binnenkort verschijnen er ook anderstalige versies.

Het interviewfragment met Yanis Varoufakis (Engels met Engelse ondertitels):

“Do you realise that after that episode Europeans now know that the Eurogroup is utterly unaccountable, it is illegal…

Posté par Channel 4 News sur jeudi 11 février 2016

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.