CEO Google Eric Schmidt wordt hoofdadviseur Pentagon

FacebooktwitterFacebooktwitter

Eric Schmidt, CEO van Google, gaat een nieuw adviesorgaan leiden voor technologische innovatie van het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie. Schmidt heeft Google al eerder opengesteld voor de Amerikaanse overheid, ten koste van de privacy van de gebruikers van Google. Nu gaat hij nog een stap verder in de vermenging van overheid en privésector in de VS.

Volgens Amerikaans minister van Defensie Ashton Carter is de oprichting van dit nieuwe orgaan noodzakelijk “om het leger meer mogelijkheden te geven om technologische innovaties op de voet te volgen en een militaire toepassing te geven. Zo moet het Amerikaans leger zijn competitieve scherpte behouden tegenover Rusland en China die hun legers aan het uitbreiden zijn.” Minister Carter en Eric Schmidt zullen 12 personen selecteren om deel uit te maken van dit adviesorgaan. Het is de bedoeling om voor het eerst samen te komen in april.

Eric Schmidt
Eric Schmidt (WikiMedia Commons)
Erich Schmidt is auteur van het boek The New Digital Age: Reshaping the Future of People, nations and Business, samen met mede-auteur Jared Cohen, zijn naaste medewerker bij Google. Beide auteurs zwaaien daarin de lofzang van het internet als de grote uitdaging van de 21ste eeuw voor de almacht van staten. De Arabische Lente schrijven ze volledig op conto van hun bedrijf.

In werkelijkheid hebben Schmidt en Cohen van Google een instrument van het machtigste land ter wereld gemaakt, hun vaderland de VS. Volgens Schmidt en Cohen kunnen de VS per definitie niets slechts doen. Mensen als Henry Kissinger, Tony Blair en Madeleine Albright schreven niets dan lof op de achterflap van het boek.

In dat boek citeren Schmidt en Cohen uit een lang gesprek dat ze in juni 2011 hadden met Julian Assange. Die zat toen nog niet in ballingschap in de ambassade van Ecuador in Londen. Hij stond in afwachting van het Brits proces over het uitleveringsverzoek aan Zweden onder huisarrest met een enkelband. In het landgoed van een steungever van WikiLeaks Norfolk kreeg hij toen onverwacht bezoek van Schmidt en Cohen.

Schmidt beweerde met hem van gedachten te willen wisselen over het internet, privacy en het organiseren van de bescherming van de informatiestroom via het internet. Assange nam het volledige gesprek op en gaf het mee met Schmidt. Schmidt bleek echter andere bedoelingen te hebben. Hij was daar niet alleen voor zijn bedrijf, maar werkte toen al samen met de Amerikaanse inlichtingendiensten. Bovendien schakelde hij zijn medewerker Cohen in om met Google allerlei operaties op te zetten in Arabische landen in opdracht van de CIA.

When Google met Wikileaks

Amerikaanse bedrijven die samenwerken met de inlichtingendiensten zijn geen uitzondering. Hier ging het echter om een organisatie met een cruciale rol. Wie Google gebruikt komt sindsdien in de databank van CIA, FBI en NSA terecht. Daar zegt Assange het volgende over: “Google is groot en slecht geworden. Schmidt heeft als CEO Google geïntegreerd in de duistere machtsstructuren van de VS, terwijl het een almaar grotere megabedrijf werd.”

Groot was Assange’s verbazing toen hij het boek van Schmidt en Cohen las: “Dit was een simplistische fusie van Fukuyama’s Einde van de geschiedenis-ideologie en snelle gsm-toestellen. Het stond vol orthodoxe citaten recht uit de persmededelingen van het State Department (het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken). Het was op barslecht – zelfs gedegenereerd – onderzoek gebaseerd.”

“Dit was een liefdeslied van Google aan officieel Washington. De digitale superstaat Google bood zich aan als de geopolitieke visionair van Washington.”

Assange moest bovendien vaststellen dat in het boek ruim werd ‘geciteerd’ uit het gesprek dat Schmidt en Cohen met hem hadden gehad in 2011. Hij herkende echter zijn eigen woorden niet en ging opnieuw naar de originele tapes luisteren. Eerder dan het boek van Schmidt detail per detail te weerleggen, besloot Assange het volledige gesprek op de band uit te schrijven en zelf te publiceren.

Deze recente promotie van Eric Schmidt tot adviseur van het Pentagon is met andere woorden niet zijn eerste samenwerking met de Amerikaanse overheid. De recensie van het boek van Julian Assange over zijn ontmoeting met Eric Schmidt en Jared Cohen vindt u hier: Google ontmaskerd in ‘When Google met WikiLeaks’.

Bron: Former Google CEO Schmidt to head new Pentagon innovation board

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.