Clinton wint, maar meeste Democratische staten komen nog

Bernie Sanders tijdens een meeting in mei 2015 in Phoenix, Arizona, toen de peilingen hem nog op 3 procent schatten

Bernie Sanders tijdens een meeting in mei 2015 in Phoenix, Arizona, toen de peilingen hem nog op 3 procent schatten (WikiMedia Commons)

FacebooktwitterFacebooktwitter

Zoals voorspeld behaalt Hillary Clinton de overwinning op Bernie Sanders in zes staten bij de voorverkiezingen van 15 maart. Ze vergroot daarmee haar voorsprong tot 58,05 procent. Meer dan de helft van de delegates moeten echter nog veroverd worden. Ook al blijven haar kansen groter, de overwinning is nog lang niet binnen. De strijd zal minstens nog tot eind mei duren.

Zoals was voorspeld leed Sanders een grote nederlaag in Florida waar hij 63 delegates achter zich krijgt tegenover 130 voor Clinton. Ook in North Carolina (59/45) en Ohio (76/57) verliest hij terrein. In de noordelijke staten Illinois (67/66) en Missouri (32/31)1 was de voorsprong van Clinton echter zeer miniem.

In een persverklaring na de bekendmaking van de resultaten meldde Sanders: “Met meer dan de helft van de delegates nog te gaan (tot nu werden 40 procent van de verkozen delegates verworven, nvdr) en een kalender die er goed uitziet voor ons in de komende weken en maanden blijven we vertrouwen hebben dat onze campagne op weg is naar het winnen van de nominatie.”

In een toespraak op diezelfde avond (zie hieronder) benadrukte hij nogmaals dat hij amper tien maand geleden nog peilde op 3 procent van de stemmen. “We hebben sindsdien een lange weg afgelegd.”

De opiniepeilingen hebben tot nog toe met kleine spelingen steeds een goed beeld gegeven van de te verwachten resultaten voor de Democratische presidentskandidaten. Alleen de peilingen van Massachusetts en Michigan bleken daar van af te wijken. In Massachusetts werd een voorspelde nipte overwinning van Sanders een overwinning voor Clinton. In Michigan behaalde Sanders een nipte overwinning hoewel groot verlies was voorspeld.

De kalender van Clinton en Sanders

De kalender waar Sanders naar verwijst geeft inderdaad aan dat een en ander nog verre van beslist is. Daaruit blijkt dat de meeste traditioneel Democratisch stemmende staten nog aan de beurt moeten komen. Tussen 22 maart en 9 april worden voor Sanders acht overwinningen op rij voorspeld, zes kleine (in Arizona, Idaho, Utah, Alaska, Hawaii en Wyoming ) en twee grote in Washington (de noordwestelijke staat, niet de hoofdstad in het oosten) en Wisconsin.

Daarna is het op 19 april terug de beurt aan Clinton met een waarschijnlijk grote overwinning in de staat New York. Tussen 26 april en 5 juni worden vervolgens kleine overwinningen voorspeld voor Sanders in Connecticut, Delaware, Rhode Island, Indiana, Guam (militaire basis in de Stille Oceaan), West Virginia en de Virgin Islands (eilandengroep in de Stille Oceaan). Clinton wint waarschijnlijk in Maryland, Pennsylvania, Kentucky en Puerto Rico.

Meer dan waarschijnlijk wordt 7 juni de dag waarop de definitieve beslissing valt. Op die dag worden nog enkele kleine overwinningen voor Sanders voorspeld in Montana, New Mexico, North Dakota en South Dakota. Diezelfde dag gaat Clinton echter winnen in New Jersey. Veel zal afhangen van Californië.

Die laatste staat is met 39 miljoen inwoners de grootste staat van de VS. Daar worden in één klap 546 delegates (11,45 procent van alle delegates) aangeduid. Dat grote aantal maakt het op zich al moeilijk voor een kandidaat in een nipte race om daarvoor al de meerderheid der delegates te veroveren. De allerlaatste voorverkiezing op 14 juni in de hoofdstad Washington DC (45 delegates aan te duiden) zal wel geen rol van betekenis meer spelen.

Voor de Amerikaanse media is de overwinning van Clinton blijkbaar al beklonken. Aan de toespraak van Sanders (zie hieronder), waar hij onder meer beklemtoonde dat het nog steeds niet gedaan is, werd geen enkele aandacht geschonken. Uit een overzicht van de alternatieve zender Democracy Now en de mediawatcher FAIR bleek een totale blackout van Sanders op de avond van de voorverkiezingen van 15 maart.

Donald Trump loopt verder uit

Aan Republikeinse kant werden de peilingen bevestigd. In Florida kreeg Donald Trump met 45,7 procent van de stemmen alle 99 te veroveren delegates achter zijn naam, omdat de Republikeinen in deze staat hun delegates toewijzen volgens het ‘winner takes all’ principe. Marco Rubio stapt zoals voorspeld uit de race, nu hij in zijn eigen thuisstaat er niet eens in slaagde de tweede plaats te veroveren.

Met hetzelfde systeem haalt Trump ook alle 15 delegates van Missouri en alle 9 van de Marianas (eilandengroep in de Stille Oceaan, die bij de VS behoort). In Illinois behaalde hij 34 van de 38 zetels met 38,8 procent van de stemmen, omdat daar een systeem geldt dat de kandidaat met de meeste stemmen niet alles maar wel het grootste deel van de delegates krijgt.

Alleen in North Carolina werden de delegates proportioneel toegewezen. Het maakt dat Trump weliswaar nog verder uitloopt op alle andere kandidaten, maar nog altijd geen zekerheid heeft om naar de partijconventie te gaan met de helft plus een van alle Republikeinse delegates samen.

Die onzekerheid blijft bestaan voor Trump zolang er meer dan drie kandidaten in de race zijn. Veel zal afhangen van Republikeins tegenkandidaat John Kasich. De gouverneur van Ohio is dan wel kansloos voor de eindrace maar blijft aanklampen, zeker nu hij met 46,98 procent van de stemmen alle 66 te behalen delegates van zijn thuisstaat Ohio kon veroveren.

Bronnen:

De volledige toespraak van Bernie Sanders op de avond van 15 maart 2016 in Phoenix, Arizona (deze opname is van ABC, maar werd door deze zender niet uitgezonden): 

1 Op het ogenblik van dit artikel is het eindresultaat van Missouri nog niet exact bekend.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.