Australië geeft groen licht aan omstreden steenkoolmijn

adani australia

(ABC photo)

FacebooktwitterFacebooktwitter

De provincie Queensland in het noordoosten van Australië geeft groen licht aan de Carmichael-mijn, een van de grootste steenkoolmijnen in de moderne geschiedenis. Het project is zeer omstreden en wordt door milieuorganisaties bevochten in de Australische rechtbanken. Australië gaat daarmee in tegen de wereldwijde tendens om niet meer te investeren in steenkool als energiebron.

Adani wil in 2017 met de bouw starten. De Carmichael-mijn houdt voor het bedrijf een investering in van 21 miljard Australische dollars (ongeveer 14 miljard euro). De steenkool uit de mijn zal worden geëxporteerd via een speciaal aangelegde spoorweg en zeehaven.

Tegen het project is veel protest. Verbranding van steenkool lijdt tot meer CO2-uitstoot, melden tegenstanders. Twee Australische actiegroepen hebben een rechtszaak tegen het project lopen. Eind 2015 bleek uit een enquête dat twee derde van de Australische bevolking af wil van steenkool. De Australische overheid zet echter al een tijd volop in op steenkool, vooral onder impuls van voormalig premier Tony Abbott.

Als Adani van start kan gaan in Queensland, zullen andere mijnbedrijven dat voorbeeld te volgen. Naast de mijn van Carmichael staan nog acht andere steenkoolmijnen in de steiger in het bekken van de Galilee, waar mijnbedrijven bekende maar nooit eerder geëxploiteerde enorme steenkoolvoorraden willen gaan uitbaten.

carmichael mijn
(ABC)

De spoorweg van de mijn naar de haven en de haven worden speciaal voor de mijn gebouwd en zijn al jaren het onderwerp van een heftige strijd voor de rechtbanken. Milieugroeperingen zoals Greenpeace wijzen bovendien op de catastrofale gevolgen die de mijn zal hebben voor het Great Barrier Reef, het grootste zeegebied met koraalriffen ter wereld.

Shani Tager, woordvoerder van Greenpeace Australia, noemde de beslissing van de provinciale regering ‘weerzinwekkend. De koraalriffen in het great Barrier Reef ondergaan reeds jaren de gevolgen van waterverontreiniging.

“Wetenschappers die de koralen bestuderen, de Great Barrier Reef Marine Park Authority, het overheidsdepartement verantwoordelijk voor het Great Barrier Reef en de provinciale regering van Queensland zelf hebben eerder al de ernst van de recente vervuiling toegegeven. Tegelijk plaveien ze de weg naar de grootste steenkoolmijn van Australië – een ontwikkeling die het Barrier Reef alleen maar verder kan beschadigen. Het Reef beschermen en de mijn van Carmichael toestaan zijn diametraal tegengestelde keuzes – je kan de twee niet tegelijk doen.”

Greenpeace Australia Pacific maakte de video Carmichael Coal – tracing the route of export coal in Queensland over de vernietigende milieuimpact van de mijn van Carmichael:

Bronnen:

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.