BBC-Journalist: “Stop vooringenomen berichtgeving over Corbyn”

James O'Brien

James O'Brien: “Hier heb je een leider die echt een grondig alternatief lijkt te tonen voor de notie van 'business as usual'. Waarom wordt dat zo negatief behandeld?” (youtube still BBC Newsnight)

FacebooktwitterFacebooktwitter

James O’Brien, een van de presentatoren van het BBC-programma Newsnight, heeft een oproep gelanceerd om de vooringenomen berichtgeving over Jeremy Corbyn te stoppen: “Begin over hem te praten als het enige alternatief voor eerste minister Theresa May”

Journalist James O’Brien is een van de presentatoren van het BBC-tv-programma Newsnight en presenteert ook een aantal radioprogramma’s op de zender London Broadcasting Company (LBC), de oudste commerciële radiozender van Groot-Brittannië. Op 26 september zei hij in zijn radioprogramma merkwaardige dingen over Corbyn. Dit zijn enkele citaten uit zijn uitzending:

“De media, mezelf inbegrepen, moeten er nu mee stoppen over Jeremy Corbyn te praten alsof hij een of andere steenpuist is op het achterwerk van de Britse politiek en moeten over hem beginnen praten als het enige alternatief voor eerste minister Theresa May. Dat is wat hij is”

“Ik ga hier niet voor u liegen. Ik heb een bewuste en professionele beslissing gemaakt om het scepticisme bij de deur achter te laten. Ik zal deze partij (Labour) en deze man (Corbyn) voortaan behandelen zoals ik alle politici behandel – met een zekere mate van cynisme maar niet als een of andere aberratie.”

“Dit is geen droom waaruit de Labourpartij gaat wakker worden, dit is echt. Het gebeurt nu.”

“Neem nu dit (voorstel van Corbyn). We geven veel te veel geld uit aan oorlog en bewapening dat we zouden moeten uitgeven aan de armen. Wat kun je daar nu tegen hebben? Waarom is dat eigenlijk controversieel… vooral als we kijken naar de chaos die onze militaire avonturen gewoonlijk veroorzaken. Van Irak over Libië tot Afghanistan zijn we het er grotendeels over eens dat David Cameron een enorme blunder op Libië heeft gedropt. Tony Blair dropte een enorme blunder op Irak. Afghanistan is er niet bepaald beter aan toe sinds wij daar op neergestort zijn.”

“Al die lichtjes omfloerste praatjes die we hebben over het militair-industrieel complex. En al dat geld dat zijn weg vindt van westerse belastingbetalers naar westerse zakenlui om wapens te kopen die worden gebruikt om oosterse mensen te doden, lijken nu relevant – kijk naar Syrië.”

“En dan heb je daar Jeremy Corbyn die zich afvraagt waarom wij, in een wereld waar wij niet onder een of andere existentiële dreiging leven van een vijand, toch zoveel geld uitgeven aan wapens, geld dat we zouden kunnen spenderen aan arme mensen?”

“Ik had de gewoonte dat (politiek platform van Corbyn) prietpraat van de lagere school te noemen, quasi-marxistisch. Ik zet dat taaltje opzij, het is over, finished, het betekent niks.”

“Hier heb je een leider die echt een grondig alternatief lijkt te tonen voor de notie van ‘business as usual’. Waarom wordt dat zo negatief behandeld?”

In een artikel op de vrije opiniepagina van de Guardian-website The elites hate Momentum and the Corbynites – and I’ll tell you why geeft David Graeber, hoogleraar aan de London School of Economics, zijn verklaring voor de moddercampagne tegen Corbyn:

“Als de oppositie tegen Jeremy Corbyn van de voorbije negen maanden zo venijnig was en zo bitter, dan is dat omdat zijn bestaan als leider van een grote politieke partij een regelrechte aanval is op hun notie van politiek, die volgens hen hoofdzakelijk moet gaan over de persoonlijke kwaliteiten van politici. Dit (de verkiezing van Corbyn) is een poging om de regels van het spel te veranderen, en zij die zich het meest gewelddadig verzetten tegen de huidige leider van Labour zijn net diegenen die de meeste politieke macht dreigen te verliezen als dit een succes wordt: zetelende politici en politieke commentatoren.”

BBC Newsnight host comes clean, calls for the media bias against Jeremy Corbyn to end:

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.