Waar het debat Clinton-Trump niet over ging

Waar het debat Clinton-Trump niet over ging
FacebooktwitterFacebooktwitter

84 miljoen Amerikanen keken naar een debat tussen twee presidentskandidaten waar de dingen die hen aanbelangen nauwelijks aan bod kwamen. Ook nu weer hebben de mediacommentatoren een heel ander debat gezien dan de gewone Amerikanen.

Het eerste debat tussen Hillary Clinton en Donald Trump begon al onmiddellijk met een kanjer van een leugen. Die kwam niet eens van de kandidaten maar van de moderator zelf, journalist Lester Holt.

Holt is de centrale presentator van het dagelijkse NBC Nightly News. Holt kan je zien als een Jeremy Paxman van de VS, een acteur die briljant de rol speelt van kritisch journalist. Zijn stijl is oppositioneel, hij onderbreekt zijn gasten en stelt vervelende vragen. Inhoudelijk tekent hij echter netjes binnen de lijnen. (zie Jeremy Paxman was geen journalist, hij speelde er een op tv).

‘Onpartijdige’ organisatie

Lester Holt leidde het debat in met te melden dat het ‘gesponsord’ wordt door de ‘onpartijdige’ (non-partisan) Commission on Presidential Debates. Deze organisatie wordt echter gemeenschappelijk bestuurd door de top van de Republikeinse en de Democratische Partij samen en is juist zeer partijdig, meer bepaald ’tweepartijdig’ (bipartisan). Deze Commissie bepaalt hoeveel debatten er zullen worden gehouden, waar ze zullen doorgaan en overleggen met de betrokken moderatoren waar het debat zal over gaan.

Het is deze Commissie die de regel heeft vastgelegd dat er geen derde kandidaten mogen deelnemen aan de debatten die minder dan 15 procent van de stemmen hebben behaald tijdens de voorverkiezingen. Dat sluit concreet alle andere partijen uit. Die andere partijen zijn er wel degelijk en uit opiniepeilingen blijkt dat de Amerikaanse bevolking vindt dat ook andere kandidaten moeten kunnen deelnemen.

Ongemerkt werden ook nu bepaalde personen door de politie uit de zaal verwijderd, ook al hadden zij een geldig ticket aangevraagd en bekomen. Dat was onder meer het geval voor Jill Stein, presidentskandidaat voor de US Green Party.

Degelijke mediakritiek