ING, KBC, BNP Paribas Fortis, Deutsche Bank blijven investeren in kernwapens

In de Algemene vergadering stemde België tegen een voorstel van verdrag voor een totaal wereldwijd verbod op kernwapens

In de Eerste Commissie van de VN-Algemene vergadering stemde België in oktober 2016 tegen een voorstel van verdrag voor een totaal wereldwijd verbod op kernwapens (paxchristi.be)

FacebooktwitterFacebooktwitter

Op 8 december 2016 verschijnt het rapport ‘Don’t bank on the bomb’ van een aantal internationaal samenwerkende vredesorganisaties. Daarin wordt getoond dat ook in België actieve banken nog steeds investeren in kernwapens. De organisaties Vrede vzw en Pax Christi Vlaanderen klagen tevens de Belgische regering aan, die in de VN tegen een verdrag stemde voor een wereldwijd verbod op kernwapens.

De precieze cijfers van het rapport Don’t bank on the Bomb worden op 8 december 2016 gepubliceerd1. Het is nu al duidelijk dat een aantal buitenlandse banken die ook in België actief zijn zoals ING, BNP Paribas Fortis en Deutsche Bank maar ook de Belgische KBC nog steeds honderden miljoenen euro’s investeren in kernwapens.

De cijfers van 2015: voor de ING GROUP gaat het over 460 miljoen dollar, BNP Paribas Fortis 8698 miljoen dollar en Deutsche Bank 4798 miljoen dollar. De Belgische bank KBC heeft 117 miljoen dollar geïnvesteerd in het bedrijf SERCO. In tegenstelling met deze banken heeft de Belgische zakenbank Ackermans en Van Haaren in 2016 haar aandelen in kernwapenbedrijven verkocht naar aanleiding van deze negatieve publiciteit.

KBC publiceerde in september 2016 zijn nieuw duurzaamheidsbeleid, met onder meer een eigen zwarte lijst van bedrijven met controversiële wapensystemen waarin niet meer wordt geïnvesteerd. In het KBC-beleidsplan van 2013 stonden ook producenten van kernwapens op die lijst. In het laatste rapport zijn die daar terug uit verwijderd.

“Banken promoten graag dat ze ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’, maar tezelfdertijd investeren ze miljoenen euro’s spaargeld in de meest vernietigende wapens die er bestaan. Dat is toch manifest in tegenspraak? Benieuwd wat hun klanten hiervan vinden. “ vraagt Pieter Teirlinck, woordvoerder van Vrede vzw, zich af.

Het kan nochtans anders. Uit het rapport Don’t Bank on the Bomb blijkt dat er meer en meer banken, verzekeringsbedrijven en pensioenfondsen hun investeringsbeleid aanpassen en investeringen in kernwapens in alle omstandigheden uitsluiten, zonder achterpoortjes. Ook een aantal banken op de Belgische markt doen dat.

Vrede vzw en Pax Christi Vlaanderen melden dat in 2017 de druk op financiële instellingen sterk zal toenemen om hun relaties te verbreken met bedrijven die massavernietigingswapens produceren.

In maart 2017 beginnen 123 VN-lidstaten onder VN-auspiciën onderhandelingen over een kernwapenverdrag dat kernwapens verbiedt. “Behalve onethisch zullen kernwapeninvesteringen dan ook nog slechte investeringen worden”, zo stelt Annemarie Gielen van de vredesorganisatie Pax Christi Vlaanderen.

Beide vredesbewegingen klagen naar aanleiding van dit rapport tevens de dubbele moraal aan van de Belgische regering over de problematiek van de kernwapens. De Belgische vertegenwoordiger in het Comité voor Ontwapening en Internationale Veiligheid van de VN-Algemene Vergadering2 stemde in oktober tegen het voorstel van een verdrag dat kernwapens verbiedt, zoals de regering hem had opgelegd. De Belgische regering beweert tegelijkertijd dat ze een kernwapenvrije wereld wil. In de praktijk doet ze echter het omgekeerde.

Bronnen: 

Persmededeling van de Belgische coalitie tegen kernwapens: Belgische banken investeren nog steeds miljoenen in kernwapens! 

Rapport Don’t Bank on the Bomb vanaf 8 december 2016 op www.dontbankonthebomb.com.

1   ‘Don’t bank on the bank’, moeilijk vertaalbare uitdrukking. ‘To bank on something’ betekent ‘ergens op rekenen’, ‘ergens zeker van zijn’, ‘ergens gerust in zijn’, ‘ergens op betrouwen’… Hier kan je het interpreteren als ‘Wees niet te gerust in wat je bank doet’.

2   De VN-Veiligheidsraad heeft 15 leden, vijf permanente en tien wisselende. Het is het dagelijks bestuur van de VN. De VN-Algemene Vergadering (AV) is de plenaire samenkomst van alle VN-lidstaten. De agenda van de AV wordt voorbereid in zes commissies. De Eerste Commissie (DISEC) behandelt vraagstukken van bewapening en internationale veiligheid. De andere vijf commissies behandelen economie, socioculturele zaken en mensenrechten, dekolonisatie, administratie en juridische kwesties.