Barcelona massaal solidair met vluchtelingen

Barcelona massaal solidair met vluchtelingen

(Javi López/twitter)

FacebooktwitterFacebooktwitter

Met 180.000 volgens de politie, met 300.000 volgens de organisatoren kwamen de Catalanen samen in Barcelona op 18 februari 2017. Zij verzamelden zich achter een oproep van solidariteit voor de vluchtelingen. Zij eisen dat de Spaanse regering zijn belofte van 2015 nakomt om 17.000 vluchtelingen op te vangen.

Talrijke Catalaanse ngo’s riepen op tot een grote solidariteitsbetoging in de Catalaanse hoofdstad Barcelona op 18 februari 2017. Zij eisen excuses van de Spaanse regering voor hun gebroken beloftes. Tussen 180.000 en 300.000 Catalanen gingen in op deze oproep.

Ons huis is uw huis!

Met de slogan ‘Prou excuses! Acollim ara!’ (Catalaans voor ‘genoeg excuses, verwelkom ze (= de vluchtelingen) nu) trokken de betogers door de straten van Barcelona met hun eis voor opvang van vluchtelingen in Spanje. Andere slogans waren onder meer  ‘Volem acollir‘ (Wij willen (hen) verwelkomen) en ‘Castra Nostra Casa Vostra‘ (Ons huis is uw huis).

Barcelona massaal solidair met vluchtelingen
(Javi López/twitter)

Burgemeester van Barcelona Ada Colau nam prominent deel aan de betoging. Opname van vluchtelingen door de stad was een van haar verkiezingsbeloftes in 2015. Haar plan voorziet in de opname van vluchtelingen uit Syrië, Irak, Aghanistan en Eritrea. In haar toespraak tot de betogers zei ze onder meer: “In een Europa waar de onzekerheid van toenemende xenofobie heerst is het belangrijk dat Barcelona een ‘hoofdstad van hoop’ is.” Een gemeenteraadslid riep ook op om Spanje en andere EU-lidstaten te sanctioneren voor hun gebroken beloftes.

De betoging volgde een parcours door de stad die symbolisch eindigde aan het strand van de Middellandse Zee, de zee waarop zoveel vluchtelingen zijn omgekomen. In 2017 zijn opnieuw minstens 272 vluchtelingen verdronken tijdens hun riskante overtocht.

Uitvluchten en gebroken beloftes

Bij de EU-onderhandelingen over de vluchtelingencrisis werden in 2015 quota afgesproken over het aantal vluchtelingen dat elk land zou opvangen, Spanje engageerde zich toen slechts voor het exacte cijfer van 17.337 vluchtelingen, 15.888 van kampen in Italië en Griekenland, 1.449 van kampen uit Turkije en Libië. Twee jaar na deze magere toezegging zijn echter nog maar ongeveer 1.100 vluchtelingen uit Syrië en Irak opgevangen in Spanje. Met allerlei uitvluchten blijft de nationale regering stokken in de wielen steken van de aanvragen.

Barcelona massaal solidair met vluchtelingen
(Aram/twitter)

In Spanje komen vooral Afrikaanse vluchtelingen toe via de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla in Marokko, en via gammele boten over de straat van Gibraltar. De straat is op zijn smalste punt slechts 14 kilometer breed, maar omwille van de sterke stromingen daar wagen vluchtelingen de oversteek meer naar het oosten over een afstand van 60 tot 80 kilometer. Daarbij zijn reeds heel wat vluchtelingen omgekomen.

Spanje is niet de enige EU-lidstaat die zijn beloftes niet nakomt, maar wel veruit de slechtste wat betreft het vervullen van zijn engagement. Alleen Duitsland heeft meer asielzoekers opgenomen dan was afgesproken. In 2015 vonden 890.000 vluchtelingen asiel in het land, in 2016 280.000. Meer dan 60 procent van deze asielzoekers kreeg een erkenning als politiek vluchteling of een ander beschermd statuut.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.