Oxfam/11.11.11: 4 miljard gemist door Belgisch uitstel Tobintaks

Oxfam/11.11.11: 4 miljard gemist door Belgisch uitstel Tobintaks

(WikiMedia Commons)

FacebooktwitterFacebooktwitter

Organisaties Oxfam en 11.11.11 eisen de snelle invoering van de Tobintaks door de ministers van de tien EU-lidstaten die zich hiervoor engageerden. Zij klagen de vertragingsmanoeuvres aan van Belgisch minister van financiën Van Overtveldt (N-VA), waardoor de taks alsmaar uitgesteld wordt. Het daardoor reeds geleden verlies plaatsen zij op een teller die al meer dan 4 miljard euro verlies telt.

Oxfam, 11.11.11 en een reeks andere ontwikkelingsorganisaties eisen de snelle invoering van de Tobintaks op de vergadering van de ministers van financiën van tien EU-lidstaten die op 21 februari 2017 in Brussel doorgaat. Het geleden verlies van verder uitstel ramen zij sinds december 2016 op meer dan 4 miljard euro. Het juiste cijfer kan worden gevolgd op een teller die de organisaties op hun websites plaatsen sinds 20 februari 2017.

James Tobin
James Tobin (Public Domain)

In september 2011 lanceerde de Europese Commissie een eerste voorstel voor de invoering van een financiële transactietaks – de Tobintaks, naar de Amerikaanse econoom James Tobin (1918-2002, zie foto) die als eerste een gelijkaardig voorstel lanceerde. Dit is een kleine belasting die zou worden geheven op de handel van internationale financiële producten – 0,1 procent voor aandelen en 0,01 procent voor derivaten.

 

Tien van de 28 EU-lidstaten – België, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Italië, Spanje, Griekenland, Portugal, Slovenië en Slovakije- hebben zich geëngageerd om in dit Europees initiatief mee te stappen. Op 21 februari 2017 komen de betrokken ministers van financiën nogmaals samen om over dit voorstel te onderhandelen.

Belgische onwil

De Belgische regering Michel (CD&V, Open Vld, N-VA en MR) blijkt in de praktijk niet zo happig om constructief mee te werken. Ondanks een expliciete toezegging in het regeerakkoord blijft de Belgische regering voortdurend met nieuwe bezwaren komen, waardoor de onderhandelingen tussen de tien EU-lidstaten blijven aanslepen. Oxfam en 11.11.11 klagen in hun persmededeling “de vertragende en uithollende manoeuvres” van minister van financiën Van Overtveldt (N-VA) aan.

Bij de laatste onderhandelingsronde van december 2016 stelde België nieuwe eisen voor de vrijstelling van onder meer de pensioenfondsen en de verzekeringssector. Daardoor heeft de invoering van de Tobintaks opnieuw vertraging opgelopen. Sindsdien is daarmee een mogelijke opbrengst van meer dan 4 miljard euro verloren gegaan.

Oxfam en 11.11.11: “Volgens een schatting van de Europese Commissie zou de invoering van de taks jaarlijks 22 miljard euro opleveren. Dat is 60 miljoen per dag, 2,5 miljoen per uur en 40.000 per minuut. Sinds de laatste gemiste deadline in december 2016 liepen de tien landen dus mogelijk al 4 miljard euro mis.’

Dat is volgens beide organisaties geld dat in armoedebestrijding, gezondheidszorg, onderwijs en de strijd tegen klimaatverandering kan worden geïnvesteerd. Met de opbrengst van één dag Tobintaks (60 miljoen euro) kan men bijvoorbeeld de gezondheidszorg voor 10.000 mensen betalen, 11.500 kinderen in lage inkomenslanden gedurende 13 jaar onderwijs bieden of 6.500 huishoudens in Sub-Sahara Afrika van zonne-energie voorzien, volgens de berekeningen van Oxfam en 11.11.11.

Teller loopt op

Teller Tobin-taks
Teller 20 februari om 15.30 (11.be)

Om dit voortdurend uitstel aan te klagen lanceren Oxfam en 11.11.11 samen met een reeks andere ontwikkelingsorganisaties op 20 februari 2017 een teller die visueel duidelijk maakt hoe snel de verliezen oplopen (sinds december 2016, de vorige onderhandelingsronde). Deze teller zal blijven lopen tot de Tobintaks wordt ingevoerd.

Persmededeling: Tobintaks: al 4 miljard gemist door Belgisch vertragingswerk?

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.