Saoedi-Arabië in VN-Vrouwenrechtencommissie, en dan?

Verborgen opname van een onthoofding in Saoedi-Arabië (foto Amnesty International)

FacebooktwitterFacebooktwitter

Noem me maar gerust traag van begrip, maar ik lag dus niet wakker van de Belgische stem voor Saoedi-Arabië in de VN-Vrouwenrechtencommissie. Ik had eerder iets van ’tss, dat kan er nog bij’. Even uitleggen waarom ik helemaal niet verbaasd was en er de schouders bij ophaalde.

Het proces dat maakt dat iets ‘nieuws’ wordt blijft me verbazen. We schrijven op deze site al jaren over Monsanto, om maar iets te zeggen, en plots breekt dat uit, terwijl er eigenlijk niks nieuws werd gezegd. Is het omdat er een Belg bij betrokken is, of omdat ze bij de redacties van de grote media beginnen beseffen dat ook hun kadeekes door glyfosaat worden vergiftigd? Who knows.

Ik weet het dus echt niet. Toen ik het nieuws hoorde dat Saoedi-Arabië opnieuw voor vier jaar in de VN-Vrouwenrechtencommissie mag gaan zetelen (want het is dus niet de eerste keer), haalde ik de schouders op.  Het met stip meest wreedaardige regime ter wereld heeft al meerdere keren een mandaat gehad in die Commissie, nieuw was dat dus niet. Even later toch groot nieuws, althans in België. De Belgische ambassadeur bij de VN heeft daar blijkbaar ook zijn stem voor gegeven.

En waarom zou dat nu ineens schandalig zijn?

België drijft al tientallen jaren ongegeneerd handel met dit middeleeuwse feodale koninkrijk. Prins Albert, prins Filip (voor ze koning werden) en nu prinses Astrid hebben er tientallen handelsmissies naar geleid. Nog maar goed twee jaar geleden werden door de Antwerpse haven contracten gesloten met Saoedische bedrijven. Dat is niks verborgen. Dat komt zeer ruim aan bod in onze media, openlijk én goedkeurend.

De Belgische regering heeft ook nog altijd niet gepiept over het feit dat NAVO-bondgenoot Groot-Brittannië clusterbommen levert aan Saoedi-Arabië, die worden gebruikt om de bevolking van Jemen af te slachten, nu, niet gisteren.

In Saoedi-Arabië worden buitenlandse vrouwelijke gezinshelpsters het hoofd afgehakt omdat ze baby’s onder hun hoede hebben ‘betoverd’ – in werkelijkheid gaat het over kinderen die stierven aan epilepsie, waar de niet-opgeleide gezinshelpsters geen raad mee weten en waarvan de ouders geloven dat het ‘des duivels’ is.

Deze vrouwelijke gezinshelpsters komen meestal uit arme gezinnen in Aziatische landen als de Filipijnen, India, Indonesië. Ze worden zeer dikwijls jarenlang seksueel misbruikt door hun bazen of de zonen van hun bazen. Aangifte bij de politie overwegen ze niet. De politie grijpt nochtans onmiddellijk in… door de klaagsters aan te houden voor overspel, waar de doodstraf op staat. Zelfs in de Saoedische ambassades in het buitenland worden ongestraft dergelijke gruweldaden tegen vrouwen gepleegd.

In Saoedi-Arabië bestaat geen rechtspraak, geen recht op verdediging. Buitenlanders die geen woord Arabisch verstaan en binnenlandse dissidenten worden ter dood veroordeeld, zonder verdediging, op basis van bekentenissen na zware folteringen.

Chopchop Square

Terdoodveroordelingen worden in Saoedi-Arabië bovendien uitgevoerd in het openbaar, op een parking van een supermarkt, op een groot plein in de stad, eender waar. Terdoodveroordeling gebeurt door het afhakken van het hoofd met het zwaard, door steniging, door stokslagen tot de dood er op volgt, eender wat, ophanging gebeurt nadat de betrokkene eerst gruwelijk werd gemarteld.

Folteringen in Saoedische gevangenissen zijn trouwens routine. Elk aangehouden persoon ondergaat ze. Voorvechters van de mensenrechten riskeren elke dag hun leven.

Hier even herinneren dat de dynastie der Saoedi’s niet zomaar op eigen kracht aan de macht is gekomen. Er wordt nu wel beweerd in Londen dat de Saoedi’s werden gekozen omdat ze de meeste kans op winnen leken te hebben en ONDANKS hun  fanatieke gedrag. Dat is niet juist.

Zoals door journalisten als Mark Curtis werd aangetoond in zijn boek Unpeople – Britain’s Secret Human Rights Abuses aan de hand van officiële documenten van het Britse ministerie van Buitenlandse zaken, werden de Saoedi’s uitverkozen OMDAT ze de meest brutale, wreedaardige sadisten waren van alle elkaar bekampende stammenleiders (na de val van het Ottomaanse Rijk). De Britten waren er gerust in dat die barbaarse Saoedi’s nooit een visie zouden hebben van onafhankelijke ontwikkeling.

Die keuze loont zeer goed tot op vandaag. De huidige Saoedische koning is nog steeds een van de rechtstreekse afstammelingen van de man die de Britten op de troon hebben gezet.

Iemand zich trouwens al afgevraagd waarom dat land eigenlijk Saoedi-Arabië heet? Dat is zoiets als Coburg-België.

Natuurlijk is het vreselijk dat Saoedi-Arabië een zitje krijgt in de VN-Commissie voor Vrouwenrechten.

Maar waarom zou dat nu ineens een groot schandaal zijn? Zoals ik al zei, het is niet eens de eerste keer.

Dat België nooit protesteert tegen de voortdurende schendingen van de vrouwenrechten in dat land, tegen de onophoudelijke executies, tegen de folterpraktijken, tegen de oorlogsmisdaden van de Saoedische luchtmacht in Jemen, dat België nog steeds militair materiaal verkoopt aan dat land en daar mee handel drijft, DAT is schandalig.

De verontwaardiging op de regeringsbanken en de ‘excuses’ van eerste minister Michel en minister van buitenlandse zaken Reynders over de Belgische stem voor Saoedi-Arabië gaan alvast de geschiedenis in als toppunten van schijnheiligheid. Die eer mogen ze echter delen met alle andere partijen van de meerderheid. Voor wie het vergeten was, dat zijn Open VLD, CD&V, N-VA en MR. Proficiat.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.