Israël doodsbang voor Corbyn als Eerste Minister

Miko Peled met Palestijnse activisten Farid al-Atrash en Issa Amro op de Labour-partijconferentie

Miko Peled (links) met Palestijnse activisten Farid al-Atrash en Issa Amro op de Labour-partijconferentie (Issa Amro)

FacebooktwitterFacebooktwitter

De Joods-Israëlische activist Miko Peled heeft op de jaarlijkse Labour-partijconferentie in Brighton gewaarschuwd dat Israël alles zal doen wat in zijn macht ligt om te verhinderen dat Jeremy Corbyn Brits Eerste Minister zou worden. “Jeremy Corbyn is een buitenkans voor Groot-Brittannië”.

Miko Peled is geen activist van het eerste uur. Aanvankelijk stapte hij net als zijn vader, generaal Mattityahu Peled, in het leger na zijn middelbare school. Hij heeft een nicht verloren door een Palestijnse zelfmoordterrorist. In 1982 werd hij echter zo geschokt door de wreedheden tijdens de invasie van Libanon dat hij activist werd voor Palestijnse rechten. In zijn boek The General’s Son: Journey of an Israeli in Palestine  vertelt hij hoe “een zoon van een Israëlische generaal en een overtuigd zionist zich begon te realiseren dat het verhaal waarmee hij was opgevoed een leugen was.

The General's Son: Journey of an Israeli in Palestine

Op de jaarlijkse partijconferentie van Labour in Brighton was Peled een van de vele sprekers. “(Israël) panikeert over de mogelijkheid dat Jeremy Corbyn eerste minister zou worden. Dan gaan alle stoppen doorslaan, ze gaan hem besmeuren, ze gaan alles proberen in hun boek om Corbyn tegen te houden.” Over Corbyn zei hij ook nog: “Jeremy Corbyn is een buitenkans voor Groot-Brittannië. Als die verloren gaat zal ze voor heel lang niet meer terugkomen.”

Zijn toespraak was georganiseerd door de organisatie Jewish Voice for Labour (JVL), die de Palestijnse rechten en de BDS-boycotactie tegen de apartheid, de bezetting en de kolonisering door Israël steunt. Deze organisatie gaat radicaal in tegen de eisen van de organisatie Jewish Labour Movement (JLM) die volledig achter het zionistisch project van Israël staat. Deze laatste organisatie heeft meermaals gepoogd Jeremy Corbyn en andere leden van Labour te beschuldigen van anti-semitisme, zonder succes. Een lid van deze beweging heeft op de partijconferentie gepoogd om de concurrerende organisatie JVL te laten verbannen uit de partij, eveneens op beschuldiging van ‘anti-semitisme’.

Miko Peled: “De reden waarom anti-semitisme wordt gebruikt is dat zij (de Israëli’s) geen argument hebben, ze hebben niets te vertellen.”

In 2016 heeft de organisatie Labour Friends of Israel nog samengewerkt met een lid van de ambassade van Israël in Londen om partijleden te beschuldigen van anti-semitisme. Een undercover-reporter van Al Jazeera ontmaskerde de hele operatie (Zie Bestaat de Israëlische lobby echt en hoe werkt ze?).

Volgens Miko Peled is de keuze echter duidelijk: “De reden waarom anti-semitisme wordt gebruikt is dat zij (de Israëli’s) geen argument hebben, ze hebben niets te vertellen. Hoe kan je een oproep voor rechtvaardigheid en verdraagzaamheid laten samengaan met anti-semitisme?”

Peled is ondanks alles positief over de toekomst. De Palestijnse kwestie krijgt meer en meer steun in de VS (vooral bij jonge Amerikanen, zie Israël en de bezetting van de Amerikaanse publieke opinie). “Er is de laatste vijf tot zes jaar enorme vooruitgang geboekt… ik ben dikwijls in Palestina en ik zie hoe de Israëlische staat in elkaar aan het zakken is van binnenuit.”

Israel ‘terrified’ of Corbyn as PM, Israeli activist tells Labour audience

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.

Lees meer

Boris Johnson mag crisis verder rekken omwille van... Groot-Brittannië gaat door zijn diepste politieke crisis sinds 1945, volgens sommigen zelfs sinds de invoering van het algemeen stemrecht in 1928. In ...
Rechter verklaart anti-BDS-wet Texas ongrondwettel... Een rechter in de staat Texas heeft een wet van het deelstaatparlement ongeldig verklaard. Die wet verplicht overheidsambtenaren een verklaring te ond...
‘Onderzoek’ The Sunday Times antisemit... De Britse zondagskrant The Sunday Times pakt uit met wat ze “een grondig onderzoek” van twee maanden doorheen sociale media noemt, om aan te tonen dat...
Brief Joods-Britse vrouwen die ‘antisemitism... 200 Joodse vrouwen zonden een lezersbrief naar The Guardian om te protesteren tegen een interview met Labour-parlementslid Margaret Hodge, waarin zij ...
Splitters verlaten Labour niet wegens anti-semitis... De zeven parlementsleden die Labour verlaten en zich de Independent Group noemen hebben veel motieven voor hun vertrek. Het anti-semitisme – reële én ...