Ahed Tamimi wordt zondag vrijgelaten: ‘1 meisje kan de wereld niet veranderen, een hele generatie wel’

Ahed Tamimi tijdens een van de wekelijkse vrijdagprotesten tegen de bezetting en de kolonisatie in haar dorp Nabi Saleh

Ahed Tamimi in 2016 tijdens een van de wekelijkse vrijdagprotesten tegen de bezetting en de kolonisatie van haar dorp Nabi Saleh. rechts achter haar haar moeder Nariman, links haar vader Bassem (WikiMedia Commons)

FacebooktwitterFacebooktwitter

Als alles goed gaat – wat onzeker blijft met de uitzonderingsrechtbank van de Israëlische bezetter – komt Ahed Tamimi vervroegd vrij op zondag 29 juli. Ahed werd op korte tijd één van de gezichten van de Palestijnse bevrijdingsstrijd. Zij verdient onze volledige en onvoorwaardelijke steun.

Aheds en haar moeder Narimans vrijlating blijft tot op het laatste ogenblik onzeker. De militaire uitzonderingsrechtbanken van de Israëlische bezetter staan er voor bekend over vrijlatingen altijd een waas van onzekerheid te laten tot het laatste ogenblik. Het is niet uitzonderlijk dat er uren na een verwachte vrijlating een bericht komt dat ze toch niet vrijkomen en net zo goed is het mogelijk dat ze hen vrijlaten om ze onmiddellijk weer aan te houden. Haar officiële straf eindigt overigens pas op 21 augustus.

De Israëlische bezetter had gehoopt dat de aandacht voor haar figuur zou wegdeemsteren. Ondertussen is er tevens de gruwelijke dodentol geweest van honderden Gazaanse ongewapende burgers die werden geëxecuteerd door Israëlische sluipschutters tijdens hun manifestaties aan de barrière met Israël. Geen enkele van die sluipschutters verkeerde daarbij in enig gevaar. Tientallen Gazanen werden in de rug doodgeschoten, waaronder meerdere kinderen en verplegend personeel, die duidelijk herkenbaar waren als hulpverleners. Bovendien heeft Israël ondertussen de feitelijk reeds lang bestaande apartheid officieel in wetteksten gebetonneerd.

Objectief en neutraal?

De Vlaamse openbare zender VRT volgde nauwgezet het script van de grote buitenlandse mainstream media in vooringenomen berichtgeving over die slachtpartij en over Ahed Tamimi. De zender blijft koppig een stem geven aan pro-zionistische stemmen zoals Joods Aktueel en correspondente Ankie Rechess in Israël, die voldoende hebben bewezen apologeten te zijn van kolonisatie, apartheid en etnische zuivering, maar door de VRT als ‘neutrale observatoren’ worden voorgesteld. Stemmen als Gideon Levy, Amira Hass, Uri Avnery, Norman Finkelstein, Hannan Ashrawi en Noam Chomsky of Een Andere Joodse Stem en Lucas Catherine komen daarentegen nooit aan bod.

Overigens is de VRT niet uitzonderlijk op dit vlak in het Vlaamse medialandschap. Knack, De Morgen, De Standaard en VTM zijn in hetzelfde bedje ziek. De VRT verdient echter zwaardere kritiek juist omdat het ons aller openbare zender is. Daarom dus.

De internationale mainstream mediabarrage mocht echter niet baten. Ahed is alleen maar beroemder geworden tijdens haar gevangenschap. Bij haar vrijlating worden in Palestina grote activiteiten gepland. Ahed en haar moeder Nariman zullen een persconferentie geven in het Bedoeiendorp Khan al-Ahmar dat riskeert volledig vernietigd te worden ten bate van weer een nieuwe Israëlische kolonie – tenzij de Israëlische bezetter die activiteiten andermaal verhindert, wat niet mag uitgesloten worden. Met hun geplande deelname aan deze manifestaties geven Ahed en haar moeder reeds voor hun vrijlating aan niets van hun strijdvaardigheid voor recht en vrijheid verloren te hebben.

Lofbetuigingen van dissidente Israëli’s

Wat de Israëlische bezetter ook doet, de ster van Ahed zal er alleen maar groter door worden. Voormalig lid van het Israëlisch parlement Uri Avnery schreef eerder al een mooie ode aan haar (Zie Ahed Tamimi inspiratie voor vreedzaam protest in Gaza).

Ook Joods-Israëlisch journalist Gideon Levy, eenzame maar krachtige stem tegen de apartheid in Israël en de bezetting en kolonisatie van Palestina, schreef zopas een woord van dank aan haar uit. Hij is een van de weinigen die er met deze dissidente standpunten nog toegang heeft tot de mainstream media in zijn land. Hij betaalt daarvoor een dagelijkse prijs met permanente bewaking door bodyguards, ironisch genoeg door een duur privé-bedrijf dat in een koloniale nederzetting in Palestina is gevestigd (de Israëlische politie weigert hem te beschermen).

In een opinie op de website van de krant Ha’aretz spreekt hij zijn bewondering uit voor Ahed, die zondag samen met haar moeder Nariman zal worden vrijgelaten na een gevangenisstraf voor het geven van een slag in het gelaat van een bezettingssoldaat op de oprit van hun woning op 15 december 2017. Hier enkele citaten uit zijn opinie Keep It Up, Ahed Tamimi:

Hou vol, Ahed Tamimi!

“Nu moet het gezegd worden, enkele dagen voor je geplande vrijlating na acht maanden gevangenschap: het was het waard. Blijf doorgaan met je verzet tegen de Israëlische bezetting. Shin Bet (de binnenlandse veiligheidsdienst) heeft nog maar een paar weken terug beslist, dat jij nog altijd “potentieel gevaarlijk” bent. De Israëlische propaganda noemt jou een “familie van terreur” en een “familie van moordenaars”. Jouw “gevaar” zal niet wegdeemsteren.”

“Jij hebt echter gedaan wat elk moedig persoon onder bezetting zou doen – je hebt hem geslagen… nadat soldaten je 15 jaar oude neefje Mohammed Tamimi door het hoofd hadden geschoten in de straat waar je woont… (Het dorpje) Nabi Saleh wacht nu op zijn dochters.”

“Nu moet het gezegd worden, enkele dagen voor je geplande vrijlating na acht maanden gevangenschap: het was het waard. Blijf doorgaan met je verzet tegen de Israëlische bezetting”

“Ahed komt nu zondag vrij in een nieuwe realiteit. Zij is een icoon geworden. De Westelijke Jordaanoever heeft Ahed nodig. Het verzet heeft Ahed nodig. Eén meisje kan de wereld niet veranderen, maar de generatie van Ahed is de nieuwe generatie van het verzet.”

“Shin Bet verzet zich tegen haar vervroegde vrijlating met de volgende woorden: “Haar verklaringen tonen haar extreme ideologie en gezien de veiligheidssituatie is haar vervroegde vrijlating een potentieel gevaar.” Shin Bet beseft uiteraard dat er buiten hun lust naar misbruik en weerwraak geen rechtvaardiging is voor de verdere gevangenhouding van dit postermeisje uit Nabi Saleh. Shin Bet weet dat haar “extreme ideologie” die is van ieder mens die onder een bezetter leeft.”

“Blijf elke vrijdag protesteren in je moedige dorp.”

Bron van inspiratie

Ahed Tamimi komt vrij en verdient de onvoorwaardelijke steun van iedereen voor wie het internationaal recht nog enige betekenis heeft, voor wie apartheid, kolonisatie, annexatie, bezetting en etnische repressie ontoelaatbare misdaden vindt.

Laten we ondertussen niet vergeten dat er nog steeds meer dan 300 Palestijnse kinderen in Israëlische gevangenissen vastzitten en dat dinsdag 1 augustus de Palestijnse dichteres Dareen Tatour zal veroordeeld worden voor het schrijven van een gedicht op Facebook.

Meer informatie:

Over Ahed en Palestina vind je meer info in de weblinks hieronder (en zoveel meer in ons dossier Bezetting en Kolonisatie van Palestina)

Lees hier hoe de Israëlische bezetter een minderjarig meisje ondervroeg zonder bijzijn van een ouder of raadspersoon door de familie aangeduid, zoals verplicht volgens internationale verdragen én de eigen Israëlische wetgeving.

Zie hier en hier hoe openbare zender VRT haar beweerde neutraliteit en objectiviteit interpreteert telkens wanneer het over Palestina gaat en lees hier hoe tijdens Aheds proces haar militaire uitzonderingsrechter zelf een slag in het gelaat kreeg van een Joods-Israëlische activiste. Ze werd na een kort verhoor onmiddellijk terug vrijgelaten.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.