In GB dreigt levenslang voor solidariteit met asielzoekers

De STansted 15 voor het gerechtsgebouw

De STansted 15 voor het gerechtsgebouw (EndDeportations)

FacebooktwitterFacebooktwitter

De Brusselse rechtbank heeft vier vrijwilligers vrijgesproken die vluchtelingen opvingen. Een poging van het parket om menselijke solidariteit te criminaliseren werd zo verijdeld. In Groot-Brittannië gebeurt het omgekeerde. 15 Britse burgers werden er door een rechtbank veroordeeld voor ‘intentionele verstoring van diensten op een luchthaven’, een misdrijf waar potentieel levenslang op staat.

De Brusselse rechtbank heeft vier vrijwilligers volledig vrijgesproken die vluchtelingen opvingen. Ze werden beschuldigd van mensensmokkel (zie Vrijwilligers van het Maximiliaanpark vrijgesproken. Parket bijt in het zand bij poging solidariteit te criminaliseren). Daarmee is een poging van het parket verijdeld om menselijke solidariteit te criminaliseren.

Mogelijk levenslang voor solidariteit

In Groot-Brittannië is dat echter niet het geval. Daar gebeurt voor het ogenblik het omgekeerde. 15 Britse burgers werden er door een rechtbank veroordeeld voor ‘intentionele verstoring van diensten op een luchthaven’. Dit is een misdrijf dat volgens de wet een vorm van terrorisme is waar potentieel levenslang op staat.

Een solidariteitsactie voor de Stansted 15 kort na het vonnis
Een solidariteitsactie voor de Stansted 15 kort na het vonnis (LGSM)

Oorspronkelijk waren ze slechts beschuldigd van ‘onwettig betreden (van een luchthaven)’, maar de onderzoeksrechter besliste dit te verzwaren tot het hierboven vermelde misdrijf. Een woordvoerder van het Britse parket (the Crown Prosecution Service) zei openlijk dat ze weigert rekening te houden met de motieven van de daders.

De feiten deden zich voor op de luchthaven van Stansted, een kleinere internationale luchthaven in de buurt van Londen. Op 28 maart 2017 drongen 15 activisten van de organisaties End Deportations (en op Facebook) en Lesbians and gays Support the Migrants door de omheining van de luchthaven. Zij slaagden er in een Boeing 767 van Titan Airways te blokkeren. Die was gecharterd door de overheid om asielzoekers te deporteren naar Nigeria en Ghana.

De Stansted 15

De Stansted 15 zoals ze sindsdien worden genoemd konden het toestel tot de volgende ochtend blokkeren. Hoewel een groot aantal van de gedeporteerden aan boord op latere deportatievluchten werden geplaatst konden 11 personen aan boord in Groot-Brittannië blijven dankzij de tijd die ze wonnen om in beroep te gaan tegen hun uitwijzing. Een van hen heeft ondertussen reeds een permanente verblijfsvergunning gekregen.

Dit bevestigt de motivatie van de activisten dat het Britse gerecht tot deportaties overgaat nog voor betrokkenen hun argumenten voor asiel hebben kunnen verdedigen tegenover de Britse overheid. Ter verdediging pleitten hun advocaten daarom dat zij deze actie ondernamen om erger leed te voorkomen en het leven te redden van personen die in hun land van herkomst de dood riskeren.

De rechter weerlegde deze argumenten volledig. “De persoonlijke mening van de beschuldigden over het ministerie van Binnenlandse Zaken, het immigratiebeleid en de sympathie die ze voor de uitgewezen personen voelden, zijn geen factoren (in mijn overweging van de beschuldiging).”

De strafmaat voor deze veroordeling moet nog worden bepaald in de loop van februari 2019. De maximale straf voor hun misdrijf is levenslang. Talrijke Europese organisaties hebben reeds voor deze veroordeling hun solidariteit betuigd met de Stansted 15 (zie Internationale solidariteit met de “Stansted 15”).

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.