Super Tuesday: Bernie Sanders gaat winnen, eindzege nog steeds zeer onzeker

Sanders blijft de grootste publiekstrekker, hier in San José, California. Foto: Twitter @PeterKimData

FacebooktwitterFacebooktwitter

Op Super Tuesday, dinsdag 3 maart, gaan er veertien Democratische voorverkiezingen in één dag door. Ook na de uitslag van de voorverkiezing in South Carolina, waar Joe Biden zijn eerste overwinning behaalde, blijft Sanders de grootste kanshebber. Toch is de strijd ook na 3 maart nog lang niet gestreden. Bovendien is het maar de vraag of die strijd wel eerlijk zal verlopen. In 2016 heeft het Democratisch partijapparaat al getoond hoever het wil gaan om een eigen kandidaat te saboteren.

Volgens de laatste peilingen staat Bernie Sanders voorop in dertien van de veertien deelstaten. Alleen in het zuidelijke Alabama staat Biden aan de leiding. Hij blijft daarmee de grootste uitdager van Sanders. Zaak is hoe groot de verschillen tussen hen beiden zullen zijn.

15 procent-drempel stuurt Buttigieg en Klobuchar wandelen

Sanders had er alle voordeel bij dat de kandidaten van het Democratisch partij-apparaat zolang mogelijk met velen streden voor de eerste plaats na hem. In een aantal grote deelstaten geldt een 15 procent kiesdrempel om ‘delegates‘ voor de partijconventie te behalen. Als Sanders daar de meeste stemmen behaalt (de peilingen geven hem meer dan 45 procent) en geen enkele andere kandidaat haalt meer dan 15 procent, dan verkrijgt hij onder meer alle 419 pledged delegates van de staat California achter zich.

Die boodschap is bij twee van de andere kandidaten doorgedrongen. Pete Buttigieg bleef na zijn ‘overwinning’ in Iowa hangen op de derde plaats en heeft beslist niet langer deel te nemen. Hij zal waarschijnlijk zijn kiezers oproepen voor Joe Biden te stemmen, die daarmee kans maakt op meer dan 20 procent in California. En tijdens het afwerken van dit artikel komt het nieuws binnen dat ook Amy Klobuchar afhaakt. De partij-elite zet definitief de strijd in tegen Sanders.

Zonder de minste twijfel heeft het national partijbestuur DNC hen in ruil een en ander beloofd. Voor een federale ministerpost is hij nog te jong en onervaren, maar steun voor bijvoorbeeld een van de twee federale senaatszetels of voor het gouverneurschap van zijn staat Indiana zijn enkele mogelijkheden. Klobuchar wacht zeker een ministerpost als Biden (of Bloomberg?) het halen met de superdelegates op de conventie.

De enige kandidaat die naar dezelfde progressieve kiezers vist als Bernie Sanders is Elisabeth Warren. Zij heeft in alle tv-debatten een zeer goede beurt gemaakt, maar bleef desondanks teleurstellend hangen op een vierde plaats. Zij stapt desondanks niet uit de race en heeft reeds openlijk verklaard waarom: om toch zoveel mogelijk delegates te behalen en zo te wegen op de uiteindelijke beslissing tijdens de partijconventie. Ook al zijn er dat niet veel, haar delegates zouden het verschil kunnen maken tussen net wel of net niet een meerderheid voor Bernie Sanders. Werden ook haar beloftes gedaan? Het vice-presidentschap?

Wordt het Joe Biden, met steun van de partij?

Als de partij op de conventie met behulp van de niet verkozen superdelegates zou kiezen voor een van hun geprefereerde kandidaten – meer dan waarschijnlijk Joe Biden – zou het wel eens kunnen dat Warren wordt beloond met het vice-presidentschap. Zo zou Biden alsnog een deel van de kiezers voor Sanders voor zich proberen te winnen. (lees verder onder foto)

Joe Biden tijdens een meeting in South Carolina. Foto: Twitter @JoeBiden

Zeker is dat echter niet. In 2016 besliste Sanders nog tijdens de partijconventie om zich achter Hillary Clinton te scharen. Hij nam vervolgens deel aan meer dan 40 activiteiten voor haar campagne. Dat deed hij in weerwil van alle bewijzen dat het campagneteam van Clinton had samengewerkt met het nationaal partijbestuur om de campagne van Sanders tijdens de voorverkiezingen te saboteren en te vervalsen.

De publicatie door WikiLeaks van interne e-mails daarover werd door Clinton succesvol gecounterd met de stelling dat WikiLeaks die mails zou hebben gekregen van Russische hackers. WikiLeaks en Assange blijven erbij dat zij de mails verkregen van een interne bron in het campagneteam van Clinton. De Russiagate is daarna geëxplodeerd tot een meme die boven alle verdenking verheven staat, ook al heeft het onderzoek van de FBI geleid tot één vaststelling: één campagne van één Russisch internetbedrijf voor een bedrag van 100.000 dollar.

De zwarte stem …

Ook nu weer stellen woordvoerders van de inlichtingendiensten dat ‘de Russen’ zich zouden moeien met de Democratische voorverkiezingen, zonder daarvoor enig materieel bewijs te geven. Het machtigste land ter wereld, uitvinder van de computer en het internet, zou volgens deze stelling niet bestand zijn tegen de inmenging van Rusland. De Russische meme wordt reeds volop ingezet door mediacommentatoren tegen Sanders. Geen enkel mediabedrijf gaat echter zover als MSNBC in zijn negatieve kadering van Sanders. Daarnaast worden alle vroegere uitspraken van Sanders over Cuba, Nicaragua en Venezuela dik in de verf gezet.

Sanders blijkt vooral bij jongeren goed bestand tegen deze aanvallen. Zijn zwakste segment blijft net als in 2016 oudere witte mannen, voor wie ‘socialisme’ uitsluitend een negatieve Koude Oorlogsbetekenis heeft. In tegenstelling tot wat de mediapundits beweren na South Carolina scoort Sanders echter veel beter bij zwarte Amerikanen dan in 2016 en globaal over de VS zelfs beter dan Biden.

African-Americans maken in deze zuidelijke deelstaat een groot deel uit van de Democratische kiezers, maar de witte bevolking van South Carolina (met 5 miljoen inwoners) stemt overwegend Republikeins. Bovendien zijn zwarte Amerikanen in grote staten als California (39,6 miljoen) en Illinois (12,7 miljoen) in procenten een kleinere minderheid dan in South Carolina, maar toch met veel meer dan in de relatief kleine staten (qua bevolking) in het Zuiden. Sanders doet het sinds 2016 opvallend beter bij dit segment van de bevolking.

… en Bloomberg?

Een onzekere factor voor Super Tuesday is Michael Bloomberg. Hij neemt voor het eerst deel aan de voorverkiezingen. Peilingen geven hem gemiddeld rond de 15 procent, maar dat is nog heel onzeker. Van Sanders en Warren zal hij alvast geen stemmen afnemen. Het wordt uitkijken waar de kiezers van Buttigieg en Klobuchar naar toe zullen gaan: Biden of Bloomberg. Klobuchar heeft haar kiezers gevraagd voor Biden te stemmen …

Als hij het goed doet, kan Bloomberg Biden afhouden van een tweede plaats (en van de nominatie op de partijconventie). Hij heeft al miljoenen gespendeerd aan tv-advertenties, die de voorbije dagen volledig tegen Sanders gericht zijn. Dit kan twee kanten op. Haalt hij in California de 15 procent nipt niet en houdt hij zo ook Biden onder die drempel, dan haalt Sanders alle delegates binnen. Zover zijn we echter nog niet. Het zou echter ook kunnen dat zowel hij als Biden die 15 procent-grens overschrijden. Sanders verliest dan heel wat delegates, ook als winnaar.

Na Super Tuesday liggen 35 procent van de delegates vast, een aanzienlijk aantal, maar nog lang niet genoeg om met een gerust hart door te gaan. De Democratische Partij heeft in 2016 al getoond geen scrupules te hebben om een eigen kandidaat te saboteren. Ze kunnen daarvoor rekenen op de volle medewerking van de grote media.

Woensdagmorgen weten we meer …

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.