600.000 Spanjaarden betogen voor openbare gezondheidszorg in Madrid

Links bord: 'Wij steunden de oppositie in 2019, meer dan 5000 niet-ingevulde plaatsen voor verpleegsters. Tekening ernaast: bokaal openbaar-privé financiering loopt leeg in fles aandeelhouders, druppels voor de rest. Foto: Lode Vanoost

FacebooktwitterFacebooktwitter

Meer dan 600.000 Spanjaarden kwamen samen in Madrid op zondag 13 november uit protest tegen de plannen van de conservatieve regering van de regio Madrid om de gezondheidszorg te privatiseren.

De regering van de regio Madrid onder leiding van de conservatieve partij Partido Popular wil delen van de openbare gezondheidszorg privatiseren, in het bijzonder de spoeddiensten. De regio Madrid heeft 6.7 miljoen inwoners.

Meer dan 600.000 zorgverstrekkers en solidaire burgers vertrokken vanuit vier plaatsen in de hoofdstad Madrid en stapten op naar de centrale Plaza de Cibeles. Onze collega Lode Vanoost was ter plaatse en zond dit verslag. Hij reist voor het ogenblik door Spanje met de trein (zie zijn reportage hier).

Wat opvalt is hoe gelijklopend de slogans zijn met wat hier in eigen land gebeurt. Onderfinanciering en onderbemanning van diensten, overwerkte zorgverstrekkers, tekort nog erger door burn-outs, onverwerkte psychologische gevolgen van de pandemie. De lonen waren al niet erg hoog, en zijn ook al jaren niet meer aangepast aan de levensduurte.

Meer en meer wordt duidelijk dat de politieke instellingen niet langer democratisch functioneren. Overal in Europa zijn grote meerderheden van de bevolking voorstander van meer en betere openbare diensten. Niet alleen in de zorg.

Openbaar vervoer wordt geprivatiseerd. Enzovoort. Niet alleen rechtse regeringen onderwerpen zich gewillig aan de zogezegd ‘vrije markt’. Ook centrumlinkse regeringen pogen nauwelijks nog een sociaal beleid te voeren.

Dit is een strijd die de nationale grenzen overschrijdt. Vakbonden en sociale organisaties moeten de handen in elkaar slaan, voor gemeenschappelijke eisen.

Op de witte bordjes staat: ‘Ik heb kanker maar dankzij de openbare gezondheidszorg leef ik nog’. Foto: Lode Vanoost

Platform openbare gezondheidszorg van Villa de Vallecas

Vanuit vier stadsdelen trokken 620.000 betogers op naar de Plaza de Cibeles. Dit is de betoging vanaf de Plaza de Atocha

Strijd voor een solidaire buurt. Voor de verdediging van de openbare diensten. Foto: Lode Vanoost

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.