Ilan Pappé: “Nieuwe regering Israël heeft onmiskenbare boodschap: dit is apartheid!”

"Het regime laat elke morele basis los, alleen nog bruut geweld." Screenshot dwm.

FacebooktwitterFacebooktwitter

 

Joods-Israëlisch historicus Ilan Pappé sprak ons over de nieuwe regering van Israël o.l.v. Benjamin Netanyahu. Het wordt nog erger voor de Palestijnse bevolking. Deze regering heeft wel één enorm voordeel, haar boodschap is onmiskenbaar: dit is apartheid. De wereldopinie zijn ze helemaal kwijt. De vraag is hoe de Joodse diaspora en de Arabische regimes zullen reageren. Van de Westerse regeringen en hun media verwacht Pappé niets.

(YouTube interview staat onder deze korte tekst)

Volgens Joods-Israëlisch historicus Ilan Pappé, auteur van essentiële boeken als o.a.  ‘The Ethnic Cleansing of Palestine’, ‘The myths of Israël’, The Idea of Israel’, heeft de nieuwe regering onder leiding van benjamin Netanyahu één groot voordeel. Ze heeft een onmiskenbare boodschap. Dit is zijn analyse van de situatie:

  1. Voor de Palestijnse bevolking wordt het nog erger, meer gedode journalisten, meer neergeschoten kinderen, meer aanhoudingen zonder proces. Meer van hetzelfde geweld als voorheen.
  2. Het zal gemakkelijker worden om meer mensen te overtuigen van de ware aard van het regime, maar verwacht geen echte verandering van westerse regeringen en hun mainstream media. Voor hen wordt het ook meer van hetzelfde.
  3. Veel belangrijker is dit. Hoe zal de Joodse diaspora reageren. Jonge Joden in de VS, in Europa, in de wereld lezen niet alleen de mainstream kranten. Zij surfen op het internet waar zij de brute werkelijkheid kunnen zien.
  4. Wat met de Arabische regimes en hun  normalisering van relaties met Israël? Die trekken zich de mensenrechten van hun iegen bevolking niet eens aan, laat staan die van de Palestijnen. Maar, zoals we konden zien tijdens de Wereldcup in Qatar, is hun beleid zeer onpupulair.

Deze regering laat elke schijn van morele argumenten varen en gaat voor bruut geweld. De geschiedenis leert ons dat regimes die alleen op geweld gebaseerd zijn ten ondergaan. Altijd. De vraag is wanneer. In historische termen kan dat eender wat tussen morgen en 50 jaar zijn.

Maar toch, je weet maar nooit.

Het interview met Ilan Pappé duurt 14:28 minuten:

Voor Nederlandstalige ondertitels, druk op het icoon Ondertitels rechts onderaan in beeld.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.