VS-media zijn vrij en onafhankelijk, in tegenstelling tot Russische media …

Foto: Sbp1964/CC BY-SA 4:0

FacebooktwitterFacebooktwitter

Dat de media in Rusland niet bepaald onafhankelijk of neutraal zijn horen we regelmatig in onze media verkondigd. Dat klopt grotendeels, hoewel enige nuancering best zou mogen. Bovendien, een even kritische kijk op onze eigen media ontbreekt volledig in dit plaatje. De Amerikaanse zender CNN etaleert zijn ‘onafhankelijkheid’ van het politiek systeem met een nieuwe aanwerving.

De kans is groot dat u nog nooit hebt gehoord van Adam Kinzinger (niet ‘Kissinger’). Hij was Republikeins lid van het federale Huis van Afgevaardigden (wat hier de Kamer van Volksvertegenwoordigers is) voor een kiesdistrict in de staat Illinois van 2011 tot 3 januari 2023. Hij was niet langer kandidaat voor de verkiezingen in oktober 2022.

Op 4 januari 2023, één dag later, werd hij aangeworven door CNN (Cable News Network). CNN was ooit de pionier van een gloednieuw media concept vanaf 1980. Het was de eerste tv-zender ter wereld die alleen nieuws bracht en bovendien 24 uur per dag uitzond, toen nog via de kabel.

Na een aantal zeer succesvolle jaren is de zender in het internettijdperk wat weggezakt, maar het blijft een belangrijke speler in het medialandschap van de VS. Wie CNN volgt moet wel weten dat er twee versies zijn, CNN in de VS, Canada en Japan is anders dan CNN International in de rest van de wereld.

Onbekend, niet onbemind

Adam Kinzinger is buiten de VS onbekend. In de VS is hij evenmin een politieke hoogvlieger. Hij kon voor zijn tweejaarlijkse (!) verkiezingscampagnes wel rekenen op ruime financiële steun van Lockheed Martin, Boeing, Raytheon, Northrop Grumman, allemaal bedrijven die wapens produceren voor het Amerikaans leger en buitenlandse klanten.

Zijn voorstel was zo extreem dat alle andere extreemrechtse Republikeinen weigerden het mee te ondertekenen.

In het Congres was hij de meest fanatieke verdediger van de bewapening van Oekraïne. Zijn wetsvoorstel Authorization for Use of Military Force kwam er op neer dat deze Republikein aan Democratisch president Joe Biden de bevoegdheid zou geven om het Amerikaans leger rechtstreeks in Oekraïne in te zetten tegen Rusland, zonder voorafgaand debat en goedkeuring in het Congres.

Zijn voorstel was zo extreem dat alle andere extreemrechtse Republikeinen weigerden het mee te ondertekenen. Hij kon geen enkele mede-ondertekenaar vinden. Hij was tevens de meest uitgesproken voorstander van de afkondiging van een unilaterale no-flyzone door de VS boven Oekraïne, wat eveneens de rechtstreekse inzet van Amerikaanse toestellen zou vereisen.

De Amerikaanse massamedia – die nochtans niet van pacifistisch verzet tegen de oorlog kunnen verdacht worden – waren unaniem in hun veroordeling van Kinzingers voorstel.

Goed gezelschap

Adam Kinzinger is lid van de North Atlantic Fellas Organization NAFO, opgericht door Kamil Dyszewski, een openlijke neonazi en antisemiet. Kinzinger was daarnaast een van de weinigen die na de terugtrekking van de VS-troepen uit Afghanistan opriep onmiddellijk terug over te gaan tot een nieuwe invasie. Hij pleitte tevens voor de invasie van Venezuela.

Hij heeft zelf deelgenomen aan de Amerikaanse oorlogen tegen Irak en Afghanistan, weliswaar niet in effectieve gevechtsoperaties maar wel als piloot van KC-135 Stratotanker (omgebouwde Boeing 707 die gevechtstoestellen tijdens de vlucht bevoorraadt) en als piloot van RC-26 verkenningstoestellen.

“De draaideur tussen Congreslid en mediacommentator of lobbyist draait zo snel in Washington dat het de rotatie van de aarde rond de zon beïnvloedt”

Onafhankelijk journalist Glenn Greenwald had op 29 oktober 2022, de dag nadat Kinzinger aankondigde niet langer kandidaat te zijn, een vraag gelanceerd op Twitter, met de vraag of Kinzinger na zijn vertrek uit het Congres een baan zou krijgen bij CNN, MSNBC, wapenbedrijf Raytheon of een of andere mid-levelfunctie in het Ministerie van Buitenlandse Zaken. MSNBC won de poll, maar het werd dus CNN.

Een Twitteraar vatte het zo samen: “De draaideur tussen Congreslid en mediacommentator of lobbyist draait zo snel in Washington dat het de rotatie van de aarde rond de zon beïnvloedt.”

Geen anomalie, eerder routine

Ironie en sarcasme terzijde, kan uit deze episode alleen maar worden besloten dat de grote VS-media de Amerikaanse bevolking niet informeren over wat hun regering in hun naam doet in de wereld.

Voormalige politici (en voormalige generaals) worden opgevoerd als ‘experten’ om de bevolking diets te maken hoe zij de dingen horen te interpreteren.

Voormalige politici (en voormalige generaals) worden opgevoerd als ‘experten’ om de bevolking diets te maken hoe zij de dingen horen te interpreteren. De benoeming van Kinzinger tot politiek commentator bij CNN is geen anomalie, het is eerder routine.

Noteer dat in dit systeem van dwang geen enkele sprake is. De topjournalisten van deze zender zijn er rotsvast van overtuigd dat wat zij doen journalistiek verantwoord is en het volledige spectrum van mogelijke opinies fair weergeeft. Kritiek op de aanwerving van Kinzinger pareren ze met de stelling dat de andere stem toch ook aan bod komt.

Adam Kinzinger in de cockpit van een KC135 in 2008. Foto: USAF/CC BY-SA 4:0

In werkelijkheid hoor je in de VS-media geen enkele tegenstem. Wat je krijgt is debatten tussen personen met identieke standpunten die enkel qua strategische keuzes van elkaar verschillen (‘direct bombarderen’ tegenover ‘nee, eerst een beetje schijndiplomatie proberen en dan bombarderen’).

Niet in het nieuws

Wat dit voor de gewone Amerikaan betekent komt die niet te weten. Zij voelen wel de sociale gevolgen, zonder dat de link wordt gelegd naar het allesverslindende defensiebudget. Stakingen en vakbonden komen in de nieuwsuitzendingen nooit aan bod, en als het al eens gebeurd is het op een negatieve manier die de kijkers helemaal niet inlicht over de achtergronden van sociale acties.

In 2020 kenden de VS een van de grootste golven van spontane stakingen in de voorbije veertig jaar, maar wie niet zelf bij die acties betrokken was of in de buurt van een actie leeft, wist er niets van. Alleen alternatieve media lichten de bevolking wel in, jammer genoeg meestal niet op een evenwichtige manier.

De historische golf van wilde stakingen in 2020 was het derde meest verzwegen thema in de grote media in de VS.

Enig zoekwerk brengt echter naar boven dat op het internet ook publicaties bestaan die elke eerlijke journalist van de mainstream het schaamrood op de wangen moeten brengen. Project Censored is er één van.

Volgens deze organisatie was de historische golf van wilde stakingen in 2020 het derde meest verzwegen thema in de grote media, na het verzwijgen van journalistiek onderzoek naar financiële criminaliteit van bedrijven en elites. Het meest verzwegen schandaal is het feit dat meer dan 1 miljoen Amerikaanse senioren per jaar te vroeg sterven omdat zij zich de hoge prijzen van hun geneesmiddelen op doktersvoorschrift niet kunnen permitteren.

België en Vlaanderen zijn te klein om zenders à la CNN te hebben. Daar houdt men het bij mediacommentatoren van denktanks of academici, die uitmuntend zijn in het zeer rebels debiteren van platitudes en evidenties.

Foto: reddit.com

Zo passen zij de uitspraak toe van Noam Chomsky: “De slimme manier om mensen passief en gehoorzaam te houden is door zeer strikt het spectrum van acceptabele opinie te begrenzen, maar zeer levendig debat toe te laten binnen dat spectrum …”

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.