Gaza kort: bombardement Belgisch kantoor, waar is Hind?, kan Israël de oorlog winnen?, …

Kantoor van het Belgisch ontwikkelingsagentschap ENABEL vóór en na het bombardement. Foto: X/jeanvanwetter

FacebooktwitterFacebooktwitter

In deze rubriek brengen we korte berichten over de recente actualiteit in Gaza. Deze keer over het bombardement op een Belgisch kantoor als wraak, het dramatisch verhaal van de zesjarige Hind, de vraag of Israël deze oorlog wel kan winnen en de slappe VS-sancties tegen moordende kolonisten.

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr)

*  *  *

Bombardement Belgisch kantoor als wraak voor verderzetting financiering UNRWA

Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib roept de ambassadeur van Israël ter verantwoording voor de vernietiging van het gebouw van de Belgische ontwikkelingssamenwerking in Gaza. Dit bombardement is zonder de minste twijfel een wraakoefening voor de Belgische weigering om de financiële steun aan het UNRWA stop te zetten.

De Israëlische bezettingstroepen hebben het gebouw dat het Belgische Agentschap voor Ontwikkelingsssamenwerking huisvest in Gaza volledig vernield met een bombardement. Dit gebouw stond in de Victor Hugostraat in de wijk Al-Rimal van Gaza-city.

Dit bombardement is een wraak voor de Belgische weigering om de financiële steun aan het UNRWA stop te zetten

Jean Van Wetter, algemeen directeur van Enabel (de Belgische overheidsdienst voor ontwikkelingssamenwerking, drukte in een Tweet zijn verontwaardiging uit over deze vernietiging. Hij benadrukte dat Enabel toegewijd blijft aan het algemeen belang in het kader van het internationaal humanitair recht. Op de foto toont hij het gebouw voor en na de vernietiging.

 

De Israëlische bezettingstroepen bombarderen residentiële structuren vanuit de lucht, maar voeren ook gerichte vernietigingen uit van verlaten infrastructuur met de expliciete bedoeling terugkeer van de burgerbevolking onmogelijk te maken door hele woongebieden onomkeerbaar onleefbaar te maken.

Volgens de VN zijn 60 procent van alle woningen in Gaza vernield. Men schat het puin op ongeveer 8 miljoen kubieke ton, waarvan voor de opruiming minstens drie volle jaren noodzakelijk zal zijn.

Waar is Hind?

“Ik ben zo bang, kom alsjeblieft. Bel alstublieft iemand om mij te komen halen. Hoe laat is het? Hoe ver is jouw huis van mij verwijderd? Kom en neem me. Het wordt donker en ik ben bang in het donker. Neem mij. Kom me halen, wil je me komen halen? “

Dit was het hartverscheurende refrein van het drie uur durende gesprek van Hind Rajab met een medewerker van de Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS) in de belegerde Gazastrook.

Hind, een 6-jarig meisje, was samen met de familie van haar moeders oom, Bashar Hamada, toen de bezettingstroepen op het voertuig schoten. Deze tragedie vond plaats op 29 januari toen haar oom besloot te ontsnappen aan de brutale bombardementen van de Israëlische bezettingsmacht. Op weg naar een plaats die als ‘veilig’ was aangemerkt, werd hij door het Israëlische leger tegengehouden.

Daarop volgde een kogelregen op de auto, waarbij hij, zijn vrouw en drie van hun kinderen ter plekke omkwamen. Een van de kinderen, Layan en Hind overleefde deze beschieting.

Het is onzeker wat er met de twee medewerkers van de Rode Halve Maan is gebeurd. Ook is er nog geen spoor van Hind

Ondanks de slachtpartij had Layan, een 15-jarig tienermeisje, de moed om contact op te nemen met de Rode Halve Maan, in de veronderstelling dat ze gered zou worden. Te midden van zwaar geweervuur schreeuwde ze dat de ze naast een tank stonden en beschoten werden. Maar haar geschreeuw viel snel stil, wat erop wijst dat ze wellicht ook gedood werd.

De audio het gesprek van Layan met de Rode Halve Maan is viraal gegaan op sociale media en is miljoenen keren bekeken.

 

Hind bleef als enige overlevende achter in het voertuig. Het team van de Rode Halve Maan bleef meer dan drie uur lang in contact met het meisje, om haar te kalmeren. Het team informeerde ook de Israëlische voordat ze een ambulance naar de locatie stuurden. Maar nadat het team het meisje ging ophalen verloor de Rode Halve Maan alle contact met de bemanning.

Het is onzeker wat er met de twee medewerkers van de Rode Halve Maan is gebeurd. Ook is er nog geen spoor van de kleine Hind.

PCRS-medewerkers, Yousef en Ahmed, die in de ambulance zaten om Hind te redden. Niemand weet op dit moment of Hind gered is of dat ze nog steeds vast zit.

Hind. Foto: Press TV

Kan Israël zijn oorlogsdoelen verwezenlijken?

Volgens eigen zeggen streeft het Israëlisch leger streeft twee doelen na met zijn oorlog tegen Gaza: het vernietigen van Hamas en het redden van alle gijzelaars. Maar drie maand na de start van deze brutale belegering stellen velen zich in Israël de vraag of deze doelstellingen wel kunnen bereikt worden.

Volgens een voormalige Israëlische inlichtingenofficier staat Israël voor een dilemma: “Of je bereikt een volledige deal [met Hamas voor de gijzelaars] en je trekt je terug, óf je gaat voor de volledige omverwerping van het Hamas-regime en de verovering van heel Gaza. Je moet kiezen.”

Voorlopig blijft de regering Netanyahu voor een “totale overwinning” gaan. Maar critici stellen dat de ruim 130 resterende gijzelaars waarschijnlijk geen weken, laat staan jaren, hebben om te overleven in de uiterst moeilijke omstandigheden van gevangenschap in oorlogstijd.

Tegelijkertijd is het zelfs de vraag of men Hamas en de andere verzetsgroepen onder de bestaande strategie kan uitschakelen. De drie belangrijkste leiders van Hamas zijn nog steeds niet gevat en in delen van het noorden van Gaza duiken opnieuw verzetsstrijders op nadat het Israëlische leger zich had teruggetrokken.

Het is zelfs de vraag of men Hamas en de andere verzetsgroepen onder de bestaande strategie kan uitschakelen

De verzetsstsrijders hanteren een typische stadsguerrillatechniek. Naast de inzet van sluipschutters voeren kleine eenheden aanvallen uit met geïmproviseerde explosieven en raketgranaten, met dodelijke gevolgen.

Sinds het begin van de belegering eind oktober zijn volgens officiële bronnen 220 soldaten omgekomen. Dat is meer dan driemaal zoveel als tijdens de oorlog tegen Gaza in 2014. Wellicht zijn de cijfers een onderschatting.

Na meer dan drie maand zware bombardementen en belegering zijn Hamas en andere verzetsgroepen nog steeds in staat om projectielen af te schieten, vooral vanuit gebieden die Israëlische grondtroepen nog niet hebben bereikt. En wellicht kiezen ze er ook voor om hun arsenaal te behouden.

Zo te zien kan de oorlog nog lang aanhouden en is de uitkomst allerminst zeker.

VS-sancties voor Israëlische kolonisten

De VS stelt sancties in tegen Israëlische kolonisten die verantwoordelijk zijn voor het geweld op de Westelijke Jordaanoever. Het is de eerste keer dat Washington dergelijke sancties oplegt. Ze komen er te midden van de frustratie van het Witte Huis over de vijandigheid van de regering-Netanyahu tegenover een tweestatenoplossing.

Volgens Israëlische bankiers zal de impact van de sancties relatief beperkt zijn. De maatregelen zijn dan ook meer politiek dan economisch. Biden moet dringend iets doen om te scoren bij zijn achterban. Hij vertrekt binnenkort naar Michigan. Daar heeft de Arabisch-Amerikaanse gemeenschap het Witte Huis gewaarschuwd dat veel inwoners zich tegen zijn herverkiezing zouden verzetten vanwege zijn steun aan de Israëlische oorlog in Gaza.

In die zin zijn de sancties een ‘veilige manier’ om een aantal kiezers te paaien die boos zijn over Biden’s steun voor de oorlog tegen Gaza, aldus Abed Ayoub, de directeur van het Amerikaans-Arabische Antidiscriminatiecomité (ADC).

De sancties zijn een ‘veilige manier’ om een aantal kiezers te paaien die boos zijn over Biden’s steun voor de oorlog tegen Gaza

De aankondiging komt er terwijl de regering-Biden blijft werken aan het veiligstellen van 14 miljard dollar aan extra hulp aan de Israëlische regering en ze nog steeds volop wapens en munitie blijft leveren aan Israël.

Bezalel Smotrich, de extreemrechtse minister van Financiën van Israël haalde alvast uit naar de Amerikaanse sancties: “De campagne ‘kolonistengeweld’ is een antisemitische leugen die door de vijanden van Israël wordt verspreid met als doel de pioniers van de kolonisten en de nederzettingen in diskrediet te brengen en hen schade toe te brengen, waardoor de hele staat Israël in diskrediet wordt gebracht”, schreef hij op X.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.