Tegendraads Kijkvoer met Palestijnse priester, Limitarisme, basiscursus imperialisme en leugenpaleis NYT

Screenshots Middle East Eye, The Majority Report, Geopolitical Economy, Al Jazeera

FacebooktwitterFacebooktwitter

Mainstream media halen graag uit naar de vele bagger die op internet circuleert. Wat ze daarbij ‘vergeten’ is dat er ook veel topkwaliteit te lezen en te kijken valt op dat door hen zo verfoeide internet, kwaliteit die hen meestal ontmaskert voor wat ze niet brengen: een kritiek op de status quo der dingen. We brengen dit weekend een selectie van vier video’s om te bekijken.

 

De Palestijnse Lutheraanse priester Munther Isaac ging viraal met een preek in zijn parochiekerk in Betlehem waarin hij Israël beschuldigde van etnische zuivering in Gaza. In dit uitgebreide interview met Middle East Eye vertelt hij hoe het is om christelijk Palestijn te zijn in bezet gebied en waarom de gruwel in Gaza een duidelijke zaak van doelbewuste koloniale genocide is.

 

VS-acteur en politiek commentator Sam Seder praat (van 25:39 tot 1:23:25) met de Belgische filosofe Ingrid Robeyns, professor Ethiek van Instellingen aan de Universiteit Utrecht, over haar boek Limitarisme – Pleidooi tegen extreme rijkdom (zie ook de recensie van Paul Verhaeghe). Zij pleit voor een ethisch verantwoorde bovengrens aan extreme rijkdom ten bate van het algemeen belang.

 

Ben Norton blijft iemand om te volgen in zijn programma Geopolitical Economy. In deze video van 49:53 vat hij samen hoe de Westerse economie gebaseerd is op de uitbuiting van het arm gehouden Zuiden en hoe China dat systeem aan het doorbreken is, reden waarom de VS en de NAVO er het risico van een totale Wereldoorlog voor over hebben om die evolutie naar een autonoom Zuiden te stoppen (scroll over de rode tijdlijn voor de onderdelen van de video).

 

De New York Times was eerst om in december 2023 sensationeel uit te pakken met ‘bewijzen’ van massaverkrachtingen door Hamas op 7 oktober. Schoorvoetend moet de krant op zijn achterpagina’s toegeven dat hun verhaal volledig op leugens en verdraaide getuigenissen is gebaseerd. Zo verklaart de familie van een van drie beweerde slachtoffers van massaverkrachting stellen dat hun familieleden niet verkracht werden maar omkwamen bij beschietingen door het eigen Israëlisch leger.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.