Haïti: dictator ontsnapt de dans met dank aan het vrije Westen

De gevreesde Tonton Macoute, de gruwelijke stootroepen van Papa en Baby Doc Duvalier kennen de laatste jaren een nieuw leven. Net als toen worden arme werkloze jongeren zonder opleiding in nette kostuums gestoken. Hun activiteiten zijn iets minder net dan hun uiterlijk vertoon.

De gevreesde Tonton Macoute, de gruwelijke stootroepen van Papa en Baby Doc Duvalier kennen de laatste jaren een nieuw leven. Net als toen worden arme werkloze jongeren zonder opleiding in nette kostuums gestoken. Hun activiteiten zijn iets minder net dan hun uiterlijk vertoon. (c) sofakingevil

FacebooktwitterFacebooktwitter

De Haïtiaanse dictator Jean-Claude ‘Baby Doc’ Duvalier wordt niet vervolgd voor de misdaden tijdens zijn gruwelijke bewind. Nu hebben onze regeringen eens de kans om een tiran bij de lurven te grijpen – geen VN-resoluties of militaire interventies nodig, ze kunnen hem zo oppakken. En toch gebeurt er niets. Dan zijn goede redenen voor, onder andere dat Duvalier ‘onze’ smeerlap was.

Selectieve verontwaardiging

Terwijl de vrije westerse landen over elkaar heen vallen in hun verontwaardiging over de schendingen van de mensenrechten in Syrië, kijken ze de andere kant op terwijl een gewezen dictator vrij en vrolijk kan rondlopen in zijn eigen land en de VN-troepen ‘neutraal’ niet tussenbeide komen.

Nu ja, de gruwelijke feodale koninkrijken Saoedi-Arabië en Bahrein zijn ook geen probleem. Integendeel, een van die monarchieën (Qatar) staat zelfs op de bres voor het omverwerpen van president Assad. It takes a bastard to know one.

Geen bewijzen

Er zouden volgens de Haïtiaanse justitie onvoldoende bewijzen zijn voor de mensenrechtenschendingen van de gevreesde Tonton Macoute (‘nonkeltje hoort je’), de gruwelijke milities die van 1957 tot 1986 eerst onder François ‘Papa Doc’ Duvalier en vanaf 1971 onder zijn zoon Jean-Claude ‘Baby Doc’ zoveel Haïtianen hebben gefolterd en vermoord. (‘Papa Doc’ was de koosnaam die Duvalier voor zichzelf had gekozen, deze wreedaard was voor zijn politieke loopbaan huisarts …)

Dat kan die justitie alleen maar beweren door de massale bewijzen en getuigenissen die maar al te reëel zijn te negeren. Nu is die justitie niet bepaald beroemd voor haar onafhankelijkheid of competentie. Duvalier zal echter wel vervolgd worden voor corruptie.

De kern van de zaak wordt ontweken

Die corruptie van de familie Duvalier was een zeer reëel onderdeel van hun schrikbewind, maar gaat volledig aan de kern van de zaak voorbij. Bovendien, het grootste deel van hun fortuinen zit geblokkeerd op Zwitserse bankrekeningen. De bedoeling van zijn medestanders is hem met een lichte straf (waarschijnlijk vijf jaar waarvan twee jaar effectief) defintief vrij te krijgen om dan de miljarden in Zwitserse kluizen vrij te krijgen.

Maar dat is niet de essentie van dit verhaal. Baby Doc heeft nog wel wat vervelende informatie achter de hand over de medeplichtigheid van de VS, Canada en Frankrijk aan zijn schrikbewind.

Schone schijn

Dat hij dus zo gemakkelijk de dans ontsnapt, toont één ding aan. Het is onze machthebbers niet om rechtvaardigheid, democratie en mensenrechten te doen. Dat is de schone schijn.

Net zoals het vrije Westen niet zal optreden tegen de feodale monarchieën in Bahrein en Saoedi-Arabië, zal Baby Doc nooit vervolgd worden. Hij heeft daarvoor ook de steun van onze massamedia, die dit voorval in het gepaste kader plaatsen, ergens op pagina vijf. Als ze ook maar even ernstig zouden zijn over hun mensenrechtenretoriek was dit frontpaginanieuws, de opener van de nieuwsuitzendingen, dagen na elkaar, tot de smeerlap gearresteerd werd. Niet dus.

Alleen de publieke opinie kan genoeg druk zetten op de ketel om dat toch gedaan te krijgen. Aan de Haïtianen zal het niet gelegen hebben. Hun dossiers liggen klaar. Zij verdienen onze steun.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.