Spoorvakbonden: Descheemaecker laat een droeve erfenis na

Trein station Antwerpen-centraal
FacebooktwitterFacebooktwitter

De socialistische vakbond van de NMBS reageert op het boek ‘Dwarsligger’ van Marc Descheemaecker, dat op 18 maart verscheen. Hij draagt volgens ACOD-Spoor een grote verantwoordelijkheid voor wat er sinds 2005 misloopt met de trein, met de gedaalde stiptheid en de toegenomen ongevallen.

In een persmededeling van 21 maart wijst ACOD-voorman Jean-Pierre Goossens erop dat Descheemaecker bij zijn besparingsdrang nooit bezwaar heeft gemaakt tegen zijn eigen ‘buitensporige’ loon.

Descheemaeckers verwijten aan het adres van de twee grote spoorvakbonden (ACOD en ACV-Transcom-Spoor) komen erop neer dat ze hun sociale verantwoordelijkheid opnemen, zoals de wetgeving dat voorschrijft. De voormalige topman is met andere woorden boos dat de vakbonden doen wat ze behoren te doen. Verder meent Jean-Pierre Goossens namens ACOD-Spoor dat Descheemaecker geen enkele reden heeft om trots te zijn op de erfenis die hij nalaat.

De christelijke spoorvakbond ACV-Transcom-Spoor geeft er de voorkeur aan niet te reageren. “Wat Descheemaecker doet is natrappen. In de voetbal krijg je daar een rode kaart voor”, meldt Luc Piens van ACV-Transcom aan DeWereldMorgen.be.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.